Bugetul Primăriei Capitalei a scăzut la rectificare cu aproximativ 240 de milioane de lei

Economica.net
29 10. 2015
pmb_91451000

‘A fost o rectificare negativă, pentru că veniturile estimate au fost supradimensionate la începutul anului. S-a tăiat în principal de la Direcţia de Investiţii, având în vedere că multe proiecte nu s-au realizat ori nu au fost derulate procedurile pentru începerea lor şi s-au adăugat în special pentru RADET cele aproape 73 de milioane de lei. S-a mai adăugat o sumă la Lacuri, Parcuri şi Agrement de 11 milioane de lei şi încă 15 milioane de lei la Clubul Sportiv Municipal, au fost contracte neplătite acolo, de unde şi solicitarea mea pentru demiterea actualului director’, a declarat primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel-Dan Marin.

Întrebat dacă sunt suficiente RADET cele circa 73 de milioane de lei, el a menţionat că suplimentar faţă de ceea ce îşi propusese să găsească la rectificare, 50 de milioane, era nevoie de încă 300 de milioane ca regia să funcţioneze în parametrii.

‘Având în vedere însă că, în urma şedinţei de Guvern din 23 octombrie, dânşii au hotărât să nu aloce niciun ban pentru ajutorul de combustibil ne-au oferit posibilitatea, deşi nu avem încă normele de aplicare ale HG-ului, ne-au oferit posibilitatea de a face împrumut la Trezorerie, în condiţiile de a nu depăşi limita la care avem acces. În acest moment, am calculat, în Trezorerie undeva până în 200 de milioane de lei putem face un împrumut. Nu vom avea intenţia de a merge în limita maximă de plafon de 30%, până la urmă este hotărârea CGMB care este suma cu care ne vom împrumuta, cert este că toată lumea aşteaptă aceşti bani, în special ELCEN, pentru a nu avea probleme cu furnizorii săi de gaz. În continuare, suntem în situaţia în care să găsim şi alte surse de finanţare cu ajutorul Guvernului, pentru că propunerea pe care o voi face, posibil săptămâna viitoare, după ce vom avea normele de aplicare, va fi undeva la 100 – 120 de milioane de lei’, a spus edilul Capitalei.

Potrivit acestuia, creditul va fi făcut pe o perioadă de maximum 20 de ani. ‘Ne permite legea, pe dobânda Trezoreriei, teoretic impactul bugetar nu va fi mare, având în vedere perioada lungă, dar vom atinge plafonul de 30%, ceea ce va avea consecinţe pe viitor în ceea ce priveşte contactarea de alte credite. Deja am pus Direcţia de credite externe şi buget să îmi facă o proiecţie’, a adăugat primarul general interimar al Bucureştiului.