Într-o declarație oferită cu ocazia decernării premiilor competiției „Best Electric Car in Romania”, manifestare la care Ministerul Mediului este partener, Barna Tanzos a menționat că programul Rabla Clasic, cel destinat mașinilor cu motoare termice, va avea un buget redus gradual, cu 5% pe an, iar banii astfel rezultați vor ajunge la Rabla Plus, program dedicat mașinile electrice.
Conform ministrului, „condițiile din programele Rabla Clasic și Rabla Plus le-am stabilit împreună cu producătorii și importatorii de vehicule. Cred că accentul trebuie pus în special pe mașinile electrice și plug-in hybrid. Așa am stabilit acum trei ani când a fost făcut planul multianual pentru cele două programe pe principiul vaselor comunicante. Cu cât scădem la motoarele cu ardere internă, cu atât crește bugetul la electrice și hibridele plug-in. La hibridul simplu nu intenționăm să creștem bonificația pentru că obiectivul nostru pe termen mediu și lung este să creștem pe electrice”
„Încet, încet, bugetul pentru mașinile cu motoare cu ardere internă va fi redus. Va scădea Rabla Clasic și va crește Rabla Plus astfel încât să direcționăm banii către piața mașinilor de viitor. Cu siguranță, tranziția e tranziție și nu se va întâmpla nimic de azi pe mâine. Până în 2035 se mai pot pune pe piață mașini noi cu motoarea cu ardere internă, dar trebuie să pregătim din timp programele pentru acea piață a viitorului care vine inevitabil. Iar zece ani nu este un timp foarte lung. Această trecere graduală va asigura o finanțare tot mai mare pentru mașinile electrice și mai mică pentru cele clasice” a declarat Barna Tanczos.
Pentru a clarifica declarația anterioară, ministrul Mediului a explicat că „am decis să scădem anual cu 5% a bugetul pentru Rabla Clasic. Nu am stabilit un termen pentru desființarea programului, dar în 2035 cu siguranță că va încheia. De fapt, în 2034 va fi ultima alocare de fonduri pentru Rabla Clasic. După aceea acest program nu va mai exista pentru că nu vor mai fi vândute mașini cu motoare termice. În 2021, la primele discuții avute cu reprezentanții producătorilor și comercianților de automobile am stabilit să facem un program pentru patru ani. Și ne ținem de promisiune. Astfel, probabil anul viitor va trebui să ne vedem din nou și să discutăm despre ce vom face în următorii patru ani”.
Oficialul a declarat și că, în privința plafonului de 75.000 de euro existent în cadrul programului Rabla Plus, este deschis la discuții privind anumite modificări sau, mai exact, la eventuala stabilire a unor praguri graduale menite să elimine distorsiunile de pe piață. Însă o astfel de decizie ar putea fi luată numai după analizarea rezultatelor din acest an ale Rabla Plus.
Citește și:
– AFM: 223 de primării s-au înscris până acum în Programul „Rabla Local”
– Programul Rabla 2023. De astăzi încep înscrierile la Rabla Clasic şi Rabla Plus. Ce se schimbă