Suma de circa 3,4 miliarde de lei reprezintă „recordul absolut al ultimilor 34 de ani”, raportat la 2022, creşterea fiind de peste 1,1 miliarde de lei şi rezultă, în principal, în urma accesării proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă, au transmis reprezentanţii Primăriei Sectorului 4, sâmbătă, într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, bugetul destinat investiţiilor publice în sectorul 4 constituie „cea mai mare sumă alocată vreodată pentru dezvoltarea comunităţii”.
Reabilitarea blocurilor de locuinţe este domeniul căruia i se va aloca cea mai mare sumă, provenită integral din fondurile disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cu peste 1,3 miliarde de lei, în 2023 vor fi reabilitate termic 201 imobile.
Educaţia va beneficia de alocări bugetare de 450 de milioane de lei, fonduri necesare pentru modernizarea, reabilitarea şi consolidarea unităţilor de învăţământ din Sectorul 4.
Prin bugetul pentru anul în curs sunt alocate şi sume pentru continuarea lucrărilor la cele mai importante obiective, aflate în diferite faze de execuţie, cum ar fi: Pasajul Europa Unită (55 de milioane de lei), Patinoarul Berceni Arena (32 de milioane de lei), Parcul Tudor Arghezi (20 de milioane de lei), Amfiteatrul Carol Davila (8 milioane de lei), staţia de pompieri Perşani (8 milioane de lei), Piaţa Norilor (16 milioane de lei), pasajul pietonal Eroii Revoluţiei (5,5 milioane de lei) sau Centrul Medical Carol Davila (5 milioane de lei).
Bugetul acoperă şi sumele necesare pentru continuarea lucrărilor de regenerare urbană a spaţiilor publice din sector, în special pentru reabilitarea arterelor de circulaţie (50 de milioane de lei), modernizarea iluminatului public (12 milioane de lei) şi modernizarea ghenelor (17 milioane de lei).
Diferenţa, de până la 2,2 miliarde de lei, va merge în lucrări de reparaţii şi întreţinere a altor obiective de investiţii aflate în administrarea autorităţii locale.