‘În şedinţa de astăzi, membrii Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI au analizat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017. (…) Comisia a avizat favorabil, în unanimitate, proiectul bugetului de stat pentru SRI pe anul 2017 fără amendamente, urmând ca pe parcursul exerciţiului bugetar comisia să monitorizeze şi să controleze modul de utilizare a banului public de către Serviciu şi, în funcţie de îndeplinirea obiectivelor asumate de instituţie, precum şi de evoluţia indicatorilor macroeconomici, urmând să întreprindă demersurile legale pentru eventuala suplimentare a bugetului la rectificările bugetare. SRI a solicitat un buget de 2.304,66 milioane de lei ,(…) din care cea mai mare parte o reprezintă, peste 98%, bugetul de stat, o cotă de 0,35 milioane de lei fonduri externe nerambursabile şi 2,80 milioane lei venituri proprii’, a precizat Ţuţuianu.
Există o diminuare cu 9,4% faţă de execuţia bugetară a anului trecut, respectiv o scădere de 0,04 %, de la 0,25 % la 0,21 % din PIB prognozat în proiectul legii bugetului de stat.
‘Faţă de execuţia bugetului SRI în anul 2016, care a fost de 1.883,14 milioane lei, propunerile de finanţare ale instituţiei pentru anul 2017 cu încadrare în limitele de cheltuieli aprobate Serviciului sunt de 1.706 milioane lei, respectiv 382,51 milioane euro’, a spus preşedintele Comisiei SRI.
El a menţionat că sunt în derulare mai multe proiecte cu finanţare europeană, două dintre acestea fiind aprobate prin hotărâre de guvern – construirea noului sediu al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi contribuţia naţională pentru proiectul Multinational Cyber Defence. O parte importantă a bugetului este destinată şi asistenţei sociale.
La şedinţa comisiei au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii SRI.