Noile buletine electronice – Ce vor conţine şi ce vei putea face cu ele
Iată declarația ministrului Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, postată pe pagina sa de facebook, despre noile buletine electronice.
“Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar.
Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”.
Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument.
Romania, go digital!”
Ideea introducerii unei noi cărți de identitate pentru cetățenii români, care să conțină noi date față de cele de acum, nu este nouă. “Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, a spus Bode, cu circa o lună în urmă.
Noul buletin va fi mai ușor de obținut
Bode a spus că procedura de emitere va fi simplificată. “În plus, prin actul normativ aprobat este prevăzută și simplificarea modalității de obținere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deține deja anumite informații necesare soluționării cererii cetățeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare”, a mai spus Bode.
Acum o lună, a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil.
Ce conţin cărţile de identitate acum
Seria și Numărul cărții de identitate (se modifică de fiecare dată când posesorul primește o altă carte).
CNP (Codul Numeric Personal).
Numele de familie.
Prenumele.
Sexul.
Prenumele părinților (dacă mama are alt nume de familie acesta este înregistrat în baza de date dar nu este tipărit din lipsă de spațiu).
Pe cărțile noi de identitate nu mai sunt tipărite prenumele părinților, fiind înlocuite de cetățenie.
Locul nașterii.
Domiciliu/Adresa (este trecut Judetul tipul localitatii si numele localitatii si adresa exacta).
Autoritatea emitentă.
Valabilitatea (data emiterii ZZ.LL.AA și data expirării ZZ.LL.AAAA; data expirării este identică cu ziua nașterii posesorului din anul respectiv).
De asemenea, există și două linii de informații cu citire optică, asemenea pașapoartelor.
Cartea de identitate este o tipăritură colorată de dimensiunea 105 mm x 75 mm înfoliată la cald. Pe spate este gol, unde de obicei se lipesc abțibildurile de participare la vot.
Tipul de caracter folosit este din familia OCR-B (creat in 1968 de Adrian Frutiger pentru Monotype). La partea de date personale se folosesc diacritice cu un spațiere de -30% pentru a acomoda nume lungi sau localități cu denumire lungă.
Poza se afla in partea stânga și in dreapta sus transparent 30% in alb negru.
Zona de citire optica
In partea de jos a documentului are fundal alb și este scris tot cu OCR-B, dar mai spațiat și aerisit ca cele 2 linii a 36 caractere să fie din capăt in capăt. Aici nu se folosesc diacritice pentru a nu crea probleme la recunoașterea automata.
Sursă: WIKIPEDIA.