Bulgaria a deschis lucrările de reabilitare a Podului Prieteniei. Circulaţia se face pe o singură bandă

 Podul Prieteniei nu a fost supus timp de 70 de ani de la înfiinţare la nicio reparaţie majoră pe partea bulgară, de aceea se impune a da astăzi startul lucrărilor de reparaţii ale acestei legături extrem de importante între România şi Bulgaria, a declarat miercuri, la PTF Ruse, ministrul Dezvoltării şi Infrastructurii din Bulgaria, Violeta Koritarova. Circulaţia pe Podul Prieteniei dintre Giurgiu şi Ruse desfăşoară alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat, după ce miercuri au fost demarate lucrările de reparaţii pe partea bulgară a podului, lucrări ce vor dura aproximativ 730 de zile.
AGERPRES - mie, 10 iul. 2024, 14:59
Bulgaria a deschis lucrările de reabilitare a Podului Prieteniei. Circulaţia se face pe o singură bandă

Oficialul bulgar a subliniat că Podul peste Dunăre dintre Giurgiu şi Ruse face ca Bulgaria şi România, prin coridorul de transport paneuropean IX, să fie interconectate cu tot restul Europei.

„Este o onoare să mă aflu astăzi aici pentru a deschide şi a putea declara începutul reparaţiei principale pe partea bulgară a Podului Prieteniei, această infrastructură rutieră istorică ce are peste 70 de ani şi care până în momentul de faţă nu a fost supusă unei reparaţii mai majore pe partea bulgară, de aceea se impune nevoia şi celeritatea cu care se va proceda. Ne aflăm astăzi, aici, pentru a deschide, pentru a dat startul lucrărilor de reparaţii ale acestei legături extrem de importante, Podul peste Dunăre care face ca Bulgaria şi România prin coridorul de transport numărul 9 să fie interconectate cu tot restul Europei”, a declarat ministrul Violeta Koritarova.

Ea a mulţumit reprezentanţilor părţii române pentru coordonarea, colaborarea şi înţelegerea de care au dat dovadă „mai mereu” în calitate de „buni vecini”.

„Noi preţuim turiştii români şi toţi românii care trec prin acest punct de legătură important, de aceea, în spiritul cooperării şi bunei vecinătăţi cu partea română vom acţiona în acest sens, al celerităţii, pentru că mereu este bine să ai un vecin foarte bun”, a completat ministrul Violeta Koritarova.

La eveniment a fost prezent şi viceministrul Transporturilor din Bulgaria, care şi-a exprimat speranţa că, în perioada reparaţiilor la Podul Prieteniei, o parte a traficului greu va fi preluată de feribotul Giurgiu-Ruse.

„Deşi Ministerul Transporturilor nu este direct implicat în reparaţie, practic Ministerul Transporturilor este prima staţie căreia i se adresează transportatorii şi persoanele care trec peste pod. Susţinem în totalitate activităţile de reparaţii care se vor desfăşura pe Podul peste Dunăre şi consider că aceste reparaţii sunt făcute exact când trebuie şi s-au obţinut toate asigurările din partea tuturor instituţiilor implicate cu privire la pregătirea şi realizarea cu maximă celeritate a lucrărilor. De asemenea, conform relaţiilor bilaterale pe care le-am avut întotdeauna cu colegii din România, ne gândim şi la facilităţile pe care le va oferi legătura prin feribot. Din calculele făcute de Ministerul transporturilor din Bulgaria organizarea traficului greu va fi susţinută, în perioada reparaţiilor la pod, în măsură de 20-30 la sută, de către complexul de feribot Giurgiu-Ruse’, a declarat viceministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Bulgaria, Dimitar Nedyalkov.

El şi-a exprimat speranţa că lucrările vor fi terminate înainte de termenul prevăzut de 730 de zile.

„Acest pod nu este doar o simplă infrastructură rutieră, este legătura vie între locuitorii oraşului Ruse şi ai municipiului Giurgiu, între România şi Bulgaria, o legătură vie pe care o simţim în fiecare zi. Sunt convins că pot conta pe încrederea, susţinerea şi pe răbdarea prietenilor noştri din România implicaţi în această reparaţie prin înţelegerea lor aşa cum am fost şi noi implicaţi prin răbdarea şi înţelegerea noastră în momentul în care s-au desfăşurat lucrările de reparaţii a podului peste Dunăre în partea română şi sper să ne adunăm aici şi cu ocazia deschiderii lucrărilor pentru construirea celui de-al treilea pod peste Dunăre care va spori şi mai mult interconectivitatea noastră’, a declarat şi primarul municipiului Ruse, Pencio Milkov.

Şi ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, a declarat că pe cei 409 kilometri de graniţă comună există doar două poduri peste Dunăre şi 5 legături pe feribot care ‘nu sunt toate funcţionale’ şi, de aceea speră la construirea unui nou pod.

„Din data de 1 ianuarie 2007 de când România şi Bulgaria au aderat la UE nu s-a făcut absolut nimic concret cu privire la interconectivitatea concretă între România şi Bulgaria peste Dunăre, excepţie o face podul de la Vidin la Calafat care însă a fost început mult înainte şi a întâmpinat dificultăţi majore din cauza factorilor externi. Din 2019 datează un memorandum semnat între Bulgaria şi România în care s-au consemnat cinci puncte la care este oportună construcţia unor poduri noi peste Dunăre. Nu este atât de greu să construieşti un pod peste Dunăre, nu este deloc o problemă a banilor, mai degrabă este chestiune de voinţă politică pe care statul bulgar o demonstrează şi o are’, a declarat ambasadorul Bulgariei în România.

În final, excelenţa sa a declarat că se aşteaptă să fie construit un pod nou între Giurgiu şi Ruse, mai ales că ‘UE a dat bani pentru demararea unui studiu de fezabilitate’ şi îşi doreşte ca acest nou pod să nu dureze 13 ani cât a durat construcţia podului Vidin Calafat, ci să fie ‘nişte ritmuri europene de construcţie mult mai rapide’.

Termenul de predare a lucrărilor de reabilitare pe partea bulgară a Podului Prieteniei este exact de 730 de zile şi partea bulgară speră ca acestea să fie finalizate înainte de termen.

Deschiderea lucrărilor de reabilitare a Podului Prieteniei în partea bulgară s-a desfăşurat în spaţiu deschis, în plin soare, în PTF Ruse, Bulgaria, pe un cod portocaliu de caniculă cu temperaturi de 39 de grade Celsius la umbră astfel încât atât organizatorii cât şi participanţii la eveniment au fost afectaţi de razele puternice ale soarelui şi chiar translatorul evenimentului din partea bulgară a acuzat o stare de rău în timpul traducerilor, a primit primele îngrijiri din partea colegilor la umbra făcută de utilajul care va demara lucrările, iar pentru restabilirea acesteia a fost solicitat echipajul SMURD care îşi desfăşoară activitatea, de la începutul sezonului cald, la PTF Giurgiu, tocmai pentru cazuri de urgenţă pe timp de caniculă.

La eveniment au participat prefectul de Ruse, Dragomir Draganov, reprezentanţi ai CJ Ruse, reprezentanţi ai Administraţiei Infrastructurii Rutiere a Bulgariei, vicepreşedintele CJ Giurgiu, Cristian Anculescu şi viceprimarul municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu, care au salutat deschiderea lucrărilor de reabilitare a Podului Prieteniei în partea bulgară.

În acest sens, menţionăm faptul că circulaţia pe Podul Prieteniei pe timpul desfăşurării lucrărilor se va desfăşura semaforizat, alternativ, pe o singură bandă de circulaţie, ceea ce va mări şi timpul de aşteptare pentru trecerea frontierei.

UPDATE Circulaţia pe Podul Prieteniei, pe o singură bandă după ce au fost demarate lucrările de reabilitare pe partea bulgară

„În cursul acestei dimineţi au fost demarate lucrările de reparaţii pe partea bulgară la Podul Prieteniei dintre Ruse şi Giurgiu, lucrări ce vor dura aproximativ 730 de zile. Acestea se vor desfăşura zilnic, timp de 10-12 ore. În perioada reparaţiilor, circulaţia se va desfăşura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat. Având în vedere că timpii de aşteptare prin PTF Giurgiu vor fi unii ridicaţi, menţionăm faptul că la nivelul instituţiei vor fi luate toate măsurile astfel încât să se asigure un trafic fluent prin punctul de trecere”, se arată într-un comunicat de presă, transmis miercuri de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu.

În acest context, ITPF Giurgiu recomandă participanţilor la traficul transfrontalier utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere a frontierei deschise în regim internaţional de la graniţa cu Republica Bulgaria, care funcţionează pe raza judeţului Dolj, la PTF Calafat şi PTF Bechet, trecere cu bacul; în judeţul Teleorman, la PTF Zimnicea şi PTF Turnu Măgurele, ambele treceri cu bacul; pe raza judeţului Călăraşi, prin PTF Călăraşi, trecere cu bacul; şi pe raza judeţului Constanţa la PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipniţa şi PTF Dobromir unde traficul este deschis pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 8,00 la ora 20,00.

La nivelul ITPF Giurgiu, pentru fluidizarea traficului, vor fi suplimentate atât arterele de control, dar va fi suplimentat şi numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei, se maia arată în comunicatul menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...