Fostul premir bulgar Kiril Petkov şi ministrul de finanţe Assen Vassilev au declarat că ţara lor a furnizat 30% din muniţia de calibru sovietic de care armata ucraineană a avut nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut. De asemenea, Bulgaria a aprovizionat Ucraina uneori cu până la 40% din necesarul de motorină.
Cei doi politicieni bulgari, care se află acum în opoziţie, au descris împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, operaţiunea remarcabilă pusă la cale de micul stat balcanic, care oficial refuza toate cererile de înarmare a Ucrainei, în interviuri acordate publicaţiei germane Die Welt.
„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate şi îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că şi-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluţie”, a declarat Kuleba. Liderul bulgar „a decis să fie de partea bună a istoriei şi să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”, a adăugat Kuleba.
Un secret şi mai mare a înconjurat exporturile de motorină, care, din nou, s-au făcut prin intermediari internaţionali. Acestea au fost deosebit de sensibile, deoarece combustibilul pe care Bulgaria îl expedia în Ucraina era produs din ţiţei rusesc, la o rafinărie de lângă Burgas, la Marea Neagră, operată de compania rusă Lukoil.
„Camioane şi cisterne mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat şi în trenuri de marfă”, a declarat Vassilev. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de motorină pentru Ucraina”, exportând aproximativ jumătate din producţia rafinăriei Burgas, a adăugat el.
Kuleba a confirmat livrările, spunând că acestea au venit „într-un moment critic”.
Moscova a ripostat la această operaţiune cu atacuri cibernetice paralizante şi o ofensivă a serviciilor de informaţii (70 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi pentru spionaj între martie şi iunie anul trecut), precum şi prin oprirea livrărilor de gaze către Bulgaria, puternic dependentă, încă din 27 aprilie.
Fostul premierul Petkov a declarat că a rezolvat atunci o criză energetică iminentă aducând din SUA două tancuri petroliere cu GPL, după ce a subliniat Washingtonului că această livrare ar fi şi „un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieşire din dependenţa de Rusia”.
Printr-o curioasă coincidenţă, la sfârşitul lui august 2022, directorul Consiliului de Administraţie al Lukoil a murit după ce ar fi căzut de la etajul şase al spitalului din Rusia în care era internat. Ravil Maganov avea 67 de ani şi fusese decorat, în mai multe rânduri, de Putin. Presa rusă a speculat că s-ar fi sinucis, dar deja până atunci o serie de oligarhi ruşi, cândva apropiaţi de Putin, muriseră în condiţii suspecte.
Cu două luni mai înainte, în iunie, guvernul lui Kiril Petkov fusese îndepărtat de la putere, în urma unui vot de neîncredere în Parlament.
În decembrie, parlamentul bulgar a votat pentru a permite în mod oficial furnizarea de arme către Ucraina. Iar de la începutul acestui an, rafinăria Lukoil este controlată în întregime din Bulgaria şi caută să importe ţiţei din alte ţări.