Bulgaria a oprit la graniţele sudice circa 180.000 de intrări ale migranţilor anul trecut

17 01. 2024
imigranti1

Au fost reţinuţi anul trecut 1.729 de migranţi ilegali, dintre care 920 de cetăţeni sirieni şi 249 de irakieni, care au încercat să pătrundă în Bulgaria venind dinspre Turcia.

În timp ce la frontiera Bulgariei cu Turcia s-a înregistrat o înmulţire cu 10% a a intrărilor migranţilor ilegali faţă de anul 2022, la frontiera cu Grecia s-a înregistrat o scădere de 85%. La frontiera greacă poliţia bulgară a reţinut 39 dintr-un total de 500 de migranţi ilegali care au încercat să intre în Bulgaria.

De asemenea, s-a înregistrat o creştere de 85% a reţinerilor de migranţi, majoritatea afgani şi sirieni, care au încercat să iasă din Bulgaria către Serbia, cu intenţia ca de acolo să-şi continue drumul spre Ungaria şi mai departe către ţări vest-europene.

Publicarea unor astfel de statistici privind migraţia face parte din strategia guvernului bulgar de a obţine intrarea în spaţiul Schengen, blocată anul trecut de Austria, care a motivat că Bulgaria şi România nu combat suficient migraţia clandestină, şi Olanda, care a acuzat nivelul ridicat al criminalităţii organizate în Bulgaria.

Olanda a renunţat ulterior la aceste obiecţii, în timp ce Austria a acceptat să-şi ridice veto-ul asupra aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, dar a cerut în schimb consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE pentru a combate valul de migranţi, inclusiv prin alocarea în acest scop de finanţări europene suplimentare, şi preluarea de către România şi Bulgaria a solicitanţilor de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni.