Bulgaria a pus sechestru pe activele acţionarului principal de la Corpbank

Economica.net
26 08. 2014
corpbank_4567654_85542300

De asemenea, justiţia a decis să sechestreze activele altor membri ai echipei manageriale a Corpbank, precum şi ale viceguvernatorului Băncii Naţionale a Bulgariei, Tsvetan Gounev.

Citeşte şi Bulgaria riscă falimentul bancar. Ce se întâmplă în România dacă o bancă are probleme?

Procurorii bulgari l-au acuzat deja pe Tsvetan Vassilev de deturnare de fonduri şi au emis un mandat internaţional pentru arestarea sa.

Corpbank nu mai funcţionează începând din data de 21 iunie anul curent, când a fost trecută sub controlul Băncii Centrale din Bulgaria, după ce deponenţii s-au grăbit să-şi retragă economiile în urma unei serii de articole apărute în presă, dar şi emailuri şi SMS-uri care ridicau semne de întrebare cu privire la solvabilitatea băncii.

Un audit derulat între timp de Banca Centrală a Bulgariei a descoperit că există informaţii cheie care lipsesc cu privire la o serie de credite în valoare de 3,5 miliarde de leva (2,44 miliarde de dolari) şi, în plus, o parte importantă din portofoliul de credite al băncii este legat de părţi care au legătură cu principalul acţionar, Tsvetan Vassilev.

Acesta deţine 50,66% din acţiunile Corpbank, în timp ce Fondul Suveran de Investiţii din Oman deţine o participaţie de aproximativ 30%, iar VTB Asset Management din Rusia are o participaţie de 9,9%.

Banca Centrală va menţine controlul la Corpbank până la data de 21 septembrie, însă, deocamdată, nu există un consens politic cu privire la modul în care ar trebui salvată.

Prăbuşirea furtunoasă şi naţionalizarea CorpBank, una dintre cele mai mari bănci din Bulgaria, ne aduce aminte de valul de falimente care a cuprins sistemul bancar românesc la finele anilor ’90. Mai poate da faliment astăzi o bancă din România? ECONOMICA.NET a încercat să găsească răspunsul la unul dintre specialiştii care au administrat falimente celebre ca Dacia Felix sau Banca Internaţională a Religiilor . Citeşte aici