Bulgaria a semnat un acord cu americanii de la Westinghouse pentru un nou reactor nuclear la Kozlodui

Holdingul bulgar de energie a semnat joi un acord cu grupul american Westinghouse cu privire la amplasarea unui nou reactor la centrala nucleară la Kozlodui, transmite BTA.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 05:44
Bulgaria a semnat un acord cu americanii de la Westinghouse pentru un nou reactor nuclear la Kozlodui

În prezenţa premierului bulgar, Plamen Oreşarski, şi a preşedintele companiei Westinghouse Electric, Danny Roderick, a fost semnat un document care permite începerea activităţilor de definire a parametrilor tehnici şi financiari ai proiectului.

Premierul Plamen Oreşarski a declarat că, dacă totul va decurge normal, lucrările de construcţie a reactorului ar putea începe în anul 2016. El a spus că proiectul nu va necesita banii din buget, pentru că va fi finanţat prin împrumuturi pe termen lung.

‘Acesta este începutul colaborării noastre. Intenţionăm să realizăm în Bulgaria un proiect care să respecte cele mai înalte criterii de securitate energetică din lume’, a spus Roderick.

Anunţul că Bulgaria negociază cu Westinghouse construirea unui nou reactor nuclear la Kozlodui a fost făcut pentru prima dată în noiembrie de ministrul economiei şi energiei, Dragomir Stoinev, care s-a întors recent dintr-o vizită în SUA. Este vorba de un reactor ‘AP 1000’, de 1.000 MW, care să li se alăture celor două existente şi care au aceeaşi capacitate. Alte patru reactoare ale centralei, de 440 MW fiecare, au fost oprite, la cererea Uniunii Europene, în perioada 2002-2006, deoarece au fost considerate nesigure de către Bruxelles.

Ministrul economiei a declarat că nu va fi nevoie de o licitaţie pentru alegerea tipului de reactor, deoarece AP este cea mai nouă tehnologie, neexistând o alta mai modernă. Stoinev a adăugat că este posibil să fie oferite garanţii de stat pentru împrumutul prin care va fi finanţată construcţia, astfel încât singurul proprietar al reactorului să fie Holdingul bulgar de Energie. Stoinev a spus că în Statele Unite a avut convorbiri cu banca Eximbank, care este dispusă să finanţeze până la 70% din proiect.

Decizia de principiu privind construirea unui nou reactor la Kozlodui a fost luată în anul 2012 de guvernul precedent, care a hotărât să renunţe definitiv la proiectul pentru o centrală nucleară la Belene. Până acum au fost cheltuite în jur de 18 milioane de leva (9 milioane de euro) pentru studii de pre-proiectare.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...