Potrivit unui comunicat de presă, Sofia a rambursat joi ultima tranşă de obligaţiuni în valoare de 1,13 miliarde de dolari, în ultima zi înainte de scadenţă, scrie Agerpres.
‘Ţara a terminat de rambursat datoria din perioada comunistă’, a comentat economistul Krassen Stantchev.
Aceste obligaţiuni au fost emise în 2002 în cadrul unei ample proceduri de restructurare a datoriei comuniste către Clubul de la Londra, care regrupează un grup de bănci comerciale creditoare.
La căderea regimului comunist, în 1989, Bulgaria s-a declarat în incapacitate de plată a datoriei sale externe de 10,3 miliarde de dolari. O parte din datoriile Bulgariei a fost anulată la începutul anilor 1990 de statele creditoare membre ale Clubului de la Paris iar cea faţă de Clubul de la Londra a fost restructurată în mai multe etape.
Odată cu rambursarea efectuată joi, datoria externă a Bulgariei a ajuns la 10,5 miliarde de euro, respectiv 24,8% din PIB, unul din cele mai scăzute nivele din Uniunea Europeană. Cea mai săracă ţară membră a UE, Bulgaria a instaurat din 1997 un Consiliul monetar, prin care moneda naţională este legată de euro, ceea ce contribuie la menţinerea datoriei externe la un nivel relativ scăzut.