Oficialul şi-a exprimat încrederea în capacitatea Bulgariei de a îndeplini în termenele prevăzute criteriile necesare pentru aderarea la zona euro, scrie Agerpres.
„Inflaţia scade rapid, în prezentă se situează la 3,3%, sub valoarea de referinţă cerută pentru intrarea în zona euro”, a declarat Vassilev, adăugând că acest indicator este monitorizat timp de 12 luni.
În condiţiile în care Bulgaria pregăteşte publicarea în iunie a raportului obişnuit de convergenţă, ţara a convenit să solicite un raport suplimentar de îndată ce este îndeplinit criteriul privind inflaţia.
„În momentul în care îndeplinim criteriul privind inflaţia, vom cere un raport suplimentar de convergenţă de la Comisia Europeană, deschizând calea pentru intrarea Bulgariei în zona euro în 2025”, a răspuns Vassilev, întrebat despre momentul aderării.
În pofida recomandărilor FMI privind majorarea taxelor, Vassilev a anunţat că Executivul nu intenţionează să le mărească. Ministrul de Finanţe a subliniat că restabilirea TVA la 20%, exceptând restaurantele, reprezintă un exemplu al modului în care Guvernul abordează impozitarea. Deşi FMI a recomandat egalizarea ratei TVA în toate sectoarele, Ministerul de Finanţe se opune, a spus Vassilev.
„Nu intenţionăm să majorăm taxele”, a reiterat Vassilev, referindu-se la propunerile FMI, care includ taxarea progresivă a persoanelor fizice.
Bulgaria speră să adere la zona euro în 2025. Lansată în 11 ţări la începutul anului 1999, euro a rămas o monedă electronică în primii săi trei ani. Acum, zona euro include 20 de ţări, fiind metoda de plată pentru aproximativ 350 de milioane de persoane.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la începutul lunii februarie, designul părţii naţionale a monedelor euro bulgăreşti, a anunţat Banca Naţională a Bulgariei (BNB). Designul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgăreşti: Călăreţul de la Madara – pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; Sfântul Ivan Rilski – pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar – pe moneda de 2 euro.
Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor.
Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.