Bulgaria are nevoie de mai multe reforme înainte de a adera la euro – BCE
Statul balcanic a intrat în UE în 2007 şi, deşi inflaţia este relativ scăzută şi finanţele publice sunt stabile, intrarea sa în zona euro este obstrucţionată de nivelul ridicat al corupţiei şi de nivelul scăzut al veniturilor.
‘Când analizăm criteriile oficiale de convergenţă, cifrele arată destul de bine. Desigur, dezbaterea este întotdeauna în legătură cu ceea ce numim acum o convergenţă susţinută, mai sustenabilă. Deoarece odată ce aderi la euro, procesul este ireversibil. Nu există ieşire’, a afirmat Praet la un forum financiar care se desfăşoară la Sofia.
‘Este o decizie foarte importantă şi insistăm foarte mult pe capacitatea instituţională’, a adăugat oficialul BCE.
Bulgaria nu şi-a stabilit o dată ţintă pentru adoptarea euro. Totuşi, Guvernul premierului Boiko Borisov a anunţat că va aplica pentru ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), în vederea aderării ulterioare la euro.
Ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov, a declarat la acelaşi forum că Sofia va folosi diplomaţia pentru a-i convinge pe partenerii din UE că este pregătită să intre în zona euro.
‘Prioritatea Guvernului este pregătirea ţării pentru a adera la euro precum şi pentru a participa la uniunea bancară’, a afirmat Goranov.