Bulgaria are nevoie urgent de ajutorul FMI – Borisov
‘FMI ar trebui chemat imediat. Este singura opţiune. Următorul proiect de buget trebuie pregătit cu FMI’, le-a declarat jurnaliştilor Boiko Borisov în Parlamentul de la Sofia.
Întrebat de ce Bulgaria are nevoie de ajutorul FMI, fostul premier bulgar a răspuns: ‘În principal pentru expertiză, astfel încât să se atenueze temerile din ţară’. Borisov a adăugat că actuala coaliţie ar trebui să rămână la guvernare până la sfârşitul lunii iulie pentru a avea timp să demareze negocieri cu FMI şi pentru a vinde obligaţiuni de până la şase miliarde de leva (4,2 miliarde de dolari), a adăugat Borisov.
Declaraţia sa vine după ce vineri partidele politice din Bulgaria au convenit să organizeze alegeri parlamentare la 5 octombrie, conform anunţului liderului Partidului Socialist, Serghei Stanişev.
Stanişev, flancat de liderii altor principale partide politice, a afirmat de asemenea că toţi susţin măsurile luate de Banca Centrală a Bulgariei şi alte instituţii de stat pentru a garanta stabilitatea sistemului financiar al ţării, după atacuri asupra unor bănci bulgare importante. Vineri, Banca Centrală a Bulgariei a denunţat ‘o încercare de a destabiliza statul’ printr-un atac asupra sistemului bancar, după trimiterea de mesaje pe internet în care se afirmă că First Investment Bank (FIB), a treia mare bancă a ţării, se află în dificultate financiară. Trimiterea acestor mesaje, pe net şi telefoane portabile, a provocat o stare de panică la Sofia, unde clienţi preocupaţi au asediat ghişeele acestei bănci.
Bulgaria, cel mai sărac stat membru al UE, a reuşit joi să obţină aproape 1,5 miliarde de euro printr-o nouă emisiune de obligaţiuni pe zece ani care a atras comenzi de patru miliarde de euro, chiar dacă recent Standard and Poor’s a retrogradat ratingul suveran al ţării la ‘BBB minus’.
Banii obţinuţi din vânzarea obligaţiunilor urmează să fie folosiţi pentru achitarea bondurilor scadente în ianuarie şi pentru finanţarea deficitului bugetar. Obiectivul Guvernului de la Sofia este înregistrarea unui deficit de 1,8% din PIB anul acesta.
Apetitul solid al investitorilor pentru prima emisiune de eurobonduri din ultimii doi ani şi cea mai mare valoroasă de până acum a ajutat ţara să obţină un randament scăzut, de 3,055%.
În primul trimestru din 2014 economia Bulgariei a înregistrat o creştere de 1,1%, comparativ cu perioada similară din 2013.