Bulgaria: Autoritatea de reglementare blochează cumpărarea activelor bulgare ale CEZ de către Eurohold
Autoritatea de reglementare susţine că tranzacţia de 335 de milioane de euro (377,9 milioane de dolari) va duce la o creştere semnificativă a cotei de piaţă a noului grup şi va avea impact atât pe piaţa asigurărilor cât şi a energiei.
Tranzacţia dintre Eurohold-CEZ venea după ce directorul general al companiei cehe de utilităţi, Daniel Benes, a anunţat că CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia. Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei „mai multe zeci de miliarde de coroane”.
CEZ şi-a încetinit încetul cu încetul expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu.
CEZ a anunţat că noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare şi bazate pe cărbune, pe modernizarea distribuţiei şi îmbunătăţirea serviciilor energetice de business în Republica Cehă şi în ţările vecine.
Intenţia firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea şi celelalte active din România se înscrie în noua direcţie de dezvoltare internaţională a companiei, care, în afară de dezvoltarea din Republica Cehă, se va concentra pe proiecte de eficienţă energetică, astfel că toate activităţile care nu intră în acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luna trecută managerul de ţară al CEZ în România, Ondrej Safar.
Grupul CEZ a intrat pe piaţă energetică din România în 2005, odată cu achiziţia unei companii de distribuţie. Activele româneşti au generat de la început EBITDA pozitiv şi contribuie în mod regulat la dividendele Grupului CEZ.