Bulgaria demarează licitaţia pentru concesionarea aeroportului din Sofia pe 35 de ani
Ofertele trebuie depuse până în 22 octombrie iar valoarea estimată a concesiunii, inclusiv investiţiile, se ridică la aproximativ 3,9 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari).
Ministrul Transporturilor, Ivaylo Moskovski, a afirmat că Sofia va căuta investiţii de cel puţin 600 de milioane de euro şi construirea unui nou terminal de pasageri.
Anul trecut, peste 6,5 milioane de pasageri au tranzitat aeroportul din Sofia, în creştere cu 30% faţă de 2016, pe fondul majorării traficului din partea companiilor aeriene low-cost.
Grupul german Fraport, care deţine participaţii în aeroporturile din Varna şi Burgas, anunţa în martie că este interesat de licitaţia pentru concesionarea aeroportului din Sofia.
Alte companii interesate, conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, sunt firmele turceşti TAV şi Limak Holding, VTB Capital din Rusia şi Flughafen Zuerich din Elveţia.
Şi publicaţia elenă Kathimerini anunţa recent că GEK Terna intenţionează să concureze pentru proiectele de modernizare şi operare ale aeroporturilor din Bucureşti şi Sofia, concesiunile fiind principalele obiective în viitor ale conducerii companiei de construcţii din Grecia.
GEK Terna a obţinut un proiect de 500 de milioane de euro în cooperare cu grupul GMR din India, cu care a depus şi o ofertă pentru operarea aeroportului din Belgrad.
Conform datelor Eurostat, Bulgaria şi România au avut în 2016 cea mai mare creştere a traficului aerian de pasageri din UE. Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti ocupa în 2016 locul 39 în topul celor mai aglomerate aeroporturi din UE, cu 10,979 milioane de pasageri, în creştere cu 18,4% comparativ cu 2015.