Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria îşi vor conecta reţelele de gaze naturale

Companiile de gaze din Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria au acceptat să-şi unească reţelele de gaze pentru a-şi creşte securitatea furnizării în sud-estul Europei, a anunţat joi Ministerul Energiei din Bulgaria, transmit Reuters şi BTA.
Economica.net - mie, 19 iul. 2017, 16:57
Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria îşi vor conecta reţelele de gaze naturale

Operatorii reţelelor de gazoducte Transgaz (România), Bulgartransgaz (Bulgaria), DESFA (Grecia), FGSZ (Ungaria) şi ICGB – compania responsabilă
pentru dezvoltarea, construirea şi operarea Interconectării Grecia – Bulgaria, au semnat miercuri la Bucureşti un Memorandum de Înţelegere pentru implementarea Coridorului Vertical de transport al gazelor naturale.

‘Părţile au acceptat ca Memorandumul să fie baza pentru viitoarea cooperare, pentru a construi sistemul necesar de gazoducte care să transporte gazele naturale spre ţările de tranzit şi spre piaţa europeană, din Grecia prin Bulgaria, România şi Ungaria şi viceversa’, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din Bulgaria.

La data de 19 iulie 2017, Transgaz – România a găzduit la Bucureşti, întâlnirea dintre reprezentanţii operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – DESFA, Bulgaria – Bulgartransgaz, România – Transgaz, Ungaria – FGSZ şi ICGB – compania responsabilă pentru dezvoltarea, construirea şi operarea Interconectării Grecia – Bulgaria, în scopul semnării Memorandumului de Înţelegere privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe direcţia Nord- Sud, se arată într-un comunicat al Transgaz.

Potrivit sursei citate, Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre căile de consolidare şi dezvoltare economică de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Înţelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziţionarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse sau susţinute de companii româneşti pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene şi pentru a primi sprijin financiar european.

Memorandumul de Înţelegere este precedat de ‘Declaraţia comună privind dezvoltarea Coridorului Vertical’ a miniştrilor Energiei din Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia şi ‘Declaraţia comună a operatorilor sistemelor relevante de transport gaze naturale’, adoptate cu ocazia reuniunii din 9 septembrie 2016 a Grupului la nivel înalt pentru conectivitatea reţelelor de gaze în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC), declaraţii prin care se mandatează operatorii de transport şi sistem să acţioneze pentru concretizarea acestui coridor.

Semnarea memorandumului defineşte intenţia comună a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce priveşte transportul gazelor naturale din Grecia către ţările de tranzit şi dincolo de ele – spre piaţa UE – via Bulgaria, România către Ungaria, cu asigurarea posibilităţilor tehnice de reversibilitate, se arată în comunicatul Transgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Croația își alege astăzi președintele. Retorica populistă pare a favoriza alegerea lui Zoran Milanovic
Croația își alege astăzi președintele. Retorica populistă pare a favoriza alegerea lui Zoran Milanovic
Croaţii votează duminică pentru a-şi alege preşedintele, într-un al doilea tur de scrutin care se anticipează că va fi câştigat de Zoran Milanovic, a cărui retorică populistă a avut......
Serviciile de informaţii sud-coreene confirmă capturarea de armata ucrainiană a doi soldați nord-coreeni
Serviciile de informaţii sud-coreene confirmă capturarea de armata ucrainiană a doi soldați nord-coreeni
Serviciile de informaţii sud-coreene au confirmat, duminică, faptul că Ucraina a capturat doi soldaţi nord-coreeni în ...
Dacia Duster va avea sistem 4×4 cu punte spate electrificată
Dacia Duster va avea sistem 4×4 cu punte spate electrificată
Directorul executiv al mărcii Dacia la nivel mondial a confirmat oficial că SUV-ul Duster va avea o versiune cu tracțiune ...
Top cinci cele mai bine remunerate profesii din România. IT-iștii au cele mai mari salarii, urmați de angajații din asigurări, bănci și energie. Cum stau bugetarii?
Top cinci cele mai bine remunerate profesii din România. IT-iștii au cele mai mari salarii, urmați de angajații din asigurări, ...
Creșterea salariilor a stimulat economia să rămână pe plus, dar a alimentat deficitul bugetar. Conform Institutului ...