Bulgaria ia în calcul extinderea centralei nucleare de la Kozlodui

Bulgaria ar putea să semneze un contract cu Westinghouse, filiala americană a grupului japonez Toshiba, în vederea construirii unui nou reactor la centrala nucleară Kozlodui.
Economica.net - sâm, 23 nov. 2013, 10:14
Bulgaria ia în calcul extinderea centralei nucleare de la Kozlodui
Bulgaria ar putea să semneze un contract cu Westinghouse, filiala americană a grupului japonez Toshiba, în vederea construirii unui nou reactor la centrala nucleară Kozlodui (nord-est), a anunţat sâmbătă ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, socialistul Dragomir Stoinev, relatează AFP citată de Mediafax.
 
„Contractul poate fi semnat până la sfârşitul anului viitor, ceea ce însemană că lucrările de construire pot demara la începutul lui 2016. Este cel mai scurt termen posibil”, a declarat sâmbătă ministrul pentru postul public de radio BNR, la finalul unei vizite în Statele Unite.
 
Este vorba despre construirea unui reactor de tip „AP 1000” Westinghouse pentru extinderea singurei centrale nucleare bulgare,de la Kozlodui. Ea funcţionează în prezent cu două reactoare ruseşti cu apă sub presiune de tip „VVER”, de 1.000 de megawaţi fiecare.Patru foste reactoare sovietice de 440 megawaţi fiecare au fost închise în 2002 şi 2006 din motive de securitate, la presiunea Uniunii Europene (UE).
 
Reactoarele de tip AP 1000 reprezintă „tehnologia cea mai modernă din punct de vedere al securităţii. Această tehnologie este indispensabilă Bulgariei. O mare parte a finanţării va fi furnizată prin Eximbank”, banca de import-export a Statelor Unite, a declarat ministrul pentru postul privat bTV.
 
Un model de finanţare urmează să fie elaborat în următoarele şase luni, a mai spus ministrul Stoinev.
Bulgaria, care depinde aproape integral de Rusia în domeniul energetic, caută să îşi diversifice sursele de aprovizionare.
 
Westinghouse a fost însărcinat la sfârşitul lui 2012, de către Guvernul de centru-dreapta din perioada respectivă, să efectueze un studiu de fezabilitate cu privire la extinderea centralei Kozlodui.
În martie 2012, Sofia a renunţat la un proiect bulgaro-rus de construire a unei centrale la Belene (nord), care stagna de ani din cauza unui diferend cu Moscova asupra preţului şi fără să se găsească vreun investitor din vreo ţară terţă.
Te-ar mai putea interesa și
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Benzinăriile Rompetrol și-au crescut vânzările de carburanți în acest an
Rompetrol Downstream, divizia de distribuție a produselor petroliere a grupui Rompetrol, a raportat o creștere a volumelor vândute prin stații, în primele nouă luni ale acestui an....
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Ucraina: Reţeaua energetică, vizată de un nou atac rusesc ‘masiv’, potrivit Kievului
Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a fost vizată duminică dimineaţă de un nou atac rusesc 'masiv', ...
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului European
Premierul Ciolacu, vizită de lucru la Bruxelles; întâlniri cu şeful NATO, preşedinţii Consiliului European şi Parlamentului ...
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ...
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India anunţă că a testat cu succes o rachetă hipersonică
India, ţară dotată cu arma nucleară, a anunţat duminică primul test reuşit cu rachetă hipersonică, transmite AFP.