Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de guvernul de la Sofia, Mihailova a declarat pentru postul de televiziune TV7 că ţara sa nu a renunţat şi nici nu are intenţia să-şi modifice legislaţia în ceea ce priveşte gazele de şist.
La începutul anului 2012, parlamentul bulgar a interzis complet exploatarea de gaze şi ţiţei prin fracturarea hidraulică cu apă sau alte lichide la presiune de peste 20 de bari. Moratoriul a intervenit în urma unor proteste ample ale organizaţiilor ecologiste, care au obligat fostul guvern de la Sofia să-şi revizuiască propria decizie din iunie 2011, prin care acordase companiei americane Chevron dreptul de a face prospecţiuni legate de zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării.
Astfel, Bulgaria a devenit cea de a două ţară din lume, după Franţa, care a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Potrivit liderului Verzilor bulgari, Borislav Sandov, în acest moment Bulgaria este statul cu cele mai stricte măsuri în domeniu, fiind singura ţară din lume unde tehnologia fracturării hidraulice este interzisă nu numai în cazul gazelor de şist, ci în general în cel al combustibililor convenţionali