Demisia guvernului a fost aprobată de 180 din cei 196 de deputaţi prezenţi. Opt au votat împotrivă, iar alţi opt s-au abţinut.
Oreşarski şi-a dat miercuri demisia, respectându-şi promisiunea anterioară că va face acest lucru între 23 şi 25 iulie pentru a permite aplicarea acordului convenit de partidele politice în vederea organizării alegerilor legislative anticipate.
Numit premier în luna mai anul trecut, socialistul Plamen Oreşarski s-a confruntat cu numeroase manifestaţii de stradă, la fel ca şi executivul precedent condus de conservatorul Boiko Borisov, criza politică fiind dublată în ultima vreme de o gravă criză a sistemului bancar. Rezultatele foarte slabe obţinute de Partidul Socialist la alegerile europarlamentare au grăbit căderea guvernului.
În urma consultării formaţiunilor politice, preşedinte Rosen Plevneliev a anunţat la sfârşitul lunii iunie dizolvarea parlamentului începând cu data de 6 august şi organizarea alegerilor anticipate la 5 octombrie.
Două sondaje realizate la sfârşitul lunii iunie şi la mijlocul lunii iulie de institutele Sova Harris şi Gallup relevă că partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov (2009-2013) ar fi bine poziţionat pentru a reveni la putere.
Formaţiunea ar fi totuşi nevoită să găsească aliaţi pentru a forma un guvern, în contextul în care în parlament ar putea intra între cinci şi şapte partide.