„Nu vom mai veni în Parlament. Părăsim corpul legislativ şi vom reveni doar pentru sesiuni ce vor dezbate un nou cod electoral, aşa cum cer manifestanţii”, a declarat liderul GERB, fostul premier Boiko Borisov.
Mii de bulgari manifestează în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE) zilnic, începând cu vinerea trecută, amintind de protestele din iarnă împotriva sărăciei şi corupţiei care au antrenat demisia Guvernului Borisov.
Manifestanţii denunţă de această dată nominalizarea controversată a unui deputat, Deilan Peevski, ca şef al puternicei agenţii de securitate naţională (DANS), în contextul în care acesta nu avea vreo experienţă în domeniul securităţii şi are legături cu un puternic grup de presă aparţinând familiei sale. Peevski a renunţat între timp la nominalizarea sa.
Noi proteste erau prevăzute marţi seara.
Între revendicări se numără reformarea codului electoral bulgar, cu scopul de a permite unor noi personalităţi să intre în politică, dar şi înlocuirea unei elite considerate coruptă şi prea apropiate de mediul de afaceri. Partidul Socialist (fost comunist) a primit marţi, în Parlament, 60 de organizaţii pentru a discuta un proiect de lege în acest sens.
Premierul Plamen Oreşarski, neafiliat politic, a refuzat până în prezent să demisioneze, avertizând asupra unei noi crize politice.
Guvernul său a fost format în urma alegerilor legislative anticipate din 12 mai, câştigate de GERB. Însă partidul conservator, care nu a obţinut o majoritate absolută, este în prezent izolat în Parlament, socialiştii, partidul minorităţii musulmane MDL şi ultranaţionaliştii din cadrul Ataka nedorind să formeze o coaliţie cu el.
Parlamentul bulgar, care numără 240 de deputaţi, are nevoie de prezenţa a 121 de parlamentari pentru a adopta o lege, ceea ce înseamnă că absenţa celor 97 de parlamentari GERB nu poate împiedica adoptarea de legi.