Bulgaria, pregătită să naţionalizeze Corpbank dacă discuţiile cu acţionarii vor eşua
La finele săptămânii trecute, investitorii îngrijoraţi de publicarea în media a unor informaţii privind tranzacţiile suspecte de la Corpbank s-au îngrămădit la ghişeele băncii pentru a-şi retrage economiile, ceea ce a determinat Banca centrală să intervină şi să preia temporar controlul asupra băncii, care şi-a îngheţat operaţiunile. Atât Corpbank cât şi principalul său investitor, omul de afaceri TsvetanVassilev, au dezminţit acuzaţiile.
Guvernul de la Sofia şi Banca centrală au demarat discuţiile cu acţionarii, iar luni ministrul bulgar de Finanţe, Petar Chobanov, a anunţat că acţionarii vor avea oportunitatea de a oferi Corpbank resursele de care are nevoie. Însă, în cazul în care discuţiile cu acţionarii vor eşua, guvernul bulgar este pregătit să injecteze capital la Corpbank prin două instituţii de stat, banca Bulgarian Development Bank şi fondul de garantare a depozitelor bancare, fiind posibil chiar să naţionalizeze bancă până la data de 21 iulie, când ar urma să-şi reia operaţiunile în regim normal.
‘Obiectivul este să refacem banca, iar deponenţii să-şi primească fondurile în întregime’ a declarat Petar Chobanov. Acesta a adăugat că cetăţenii vor avea şansa de a-şi păstra sau a-şi retrage depozitele de la Corpbank atunci când banca îşi va redeschide porţile în data de 21 iulie.
Principalii acţionari de la Corpbank sunt omul de afaceri TsvetanVassilev, cu puţin peste jumătate din acţiuni, fondul suveran de investiţii din Oman cu o participaţie de 30% şi grupul rus VTB Asset Management cu un pachet de aproape 10% din acţiuni.
În condiţiile în care amploarea fondurilor retrase de deponenţi nu este cunoscută, deocamdată nu este clar care vor fi necesităţile de capital pentru sprijinirea Corpbank, care în luna martie avea un portofoliu de credite în valoare de cinci miliarde de leva (3,5 miliarde de dolari) şi un capital de 622 milioane de leva.
În prezent, există 29 de bănci comerciale care operează în Bulgaria şi băncile străine controlează aproximativ trei sferturi din activele sectorului bancar. Printre băncile străine cu operaţiuni în Bulgaria se numără UniCredit, Raiffeisen Bank, OTP, National Bank of Greece, EFG şi Alpha Bank. Depozitele bancare în monedă locală şi valută sunt garantate până la 196.000 de leva (100.000 de euro).