„Această nominalizare constituie o provocare pentru latura etică a Parlamentului bulgar”, a declarat Rosen Plevneliev în faţa unor jurnalişti.
Prin susţinerea lor tacită, ultranaţionaliştii au permis, la 29 mai, învestirea în Parlament a Guvernului de centru-stânga condus de economistul neafiliat politic Plamen Oreşarski, fiindcă el era susţinut doar de 120 de deputaţi socialişti şi liberali ai minorităţii turco-musulmane din 240 de aleşi în total.
Volen Siderov este cunoscut pentru limbajul său violent, mai ales la adresa minorităţilor etnice, homosexualilor şi investitorilor străini. El l-a criticat, la 20 iunie, inclusiv pe şeful statului, în cadrul unei reuniuni la sediul Preşedinţiei bulgare, unde l-a împiedicat să pronunţe alocuţiunea de deschidere a unui consiliu consacrat crizei politice din ţară.
Această criză a fost provocată de nominalizarea, la 14 iunie, a unui deputat controversat, Delian Peevski, ales drept candidat al partidului minorităţii turco-musulmane (MDL), la conducerea Agenţiei Naţionale de Securitate (DANS). Delian Peevski, un patron de presă în vârstă de 32 de ani, cu legături la o bancă puternică, este suspectat de activităţi ilicite. Demisia sa, anunţată înainte de anularea nominalizării sale în Parlament, care l-a aprobat anterior, nu a liniştit manifestanţii, mobilizaţi în continuare împotriva clasei politice şi presupuselor sale legături cu „oligarhia”.
Astfel, mii de manifestanţi s-au reunit din nou, luni, la Sofia şi în mai multe oraşe mari ale ţării, pentru a 11-a zi consecutiv, cu scopul de a cere demisia Guvernului, pe care îl acuză că „serveşte oligarhia”.
„Prin protestele lor, cetăţenii insistă ca autorităţile să nu depăşească limitele decenţei”, a subliniat preşedintele Rosen Plevneliev.
În opinia manifestanţilor, nominalizarea lui Delian Peevski a constituit o concesie din partea lui Plamen Oreşarski şi Partidului Socialist, condus de Serghei Stanişev, pentru MDL, în timp ce desemnarea lui Volen Siderov este o recompensă pentru sprijinul tacit oferit Guvernului.
Membre ale Uniunii Europene din 2007, Bulgaria şi România fac obiectul unui mecanism de monitorizare din partea Bruxelles-ului a progreselor lor în materie de luptă împotriva corupţiei.