Bulgaria – prima emisiune de obligaţiuni în dolari din ultimii 22 de ani

Bulgaria a demarat miercuri prima sa emisiune de obligaţiuni în dolari din ultimii 22 de ani, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar şi a rambursa datoriile care ajung la maturitate, pe fundalul unei crize politice prelungite, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 28 aug. 2024, 14:32
Bulgaria - prima emisiune de obligaţiuni în dolari din ultimii 22 de ani

Ţara vecină oferă obligaţiuni denominate în dolari cu maturitatea la 12 ani, precum şi eurobonduri cu maturitatea la 8 şi 20 de ani, în cadrul unei tranzacţii al cărei preţ ar putea fi anunţat miercuri, a dezvăluit o sursă din apropierea acestui dosar. Tranzacţia este intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Inc, ING Groep NV şi UniCredit SpA.

Sursa citată de Bloomberg a precizat că, în cursul discuţiilor iniţiale, randamentul cerut de investitori a fost de 165 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea la opt ani, 220 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea de 20 de ani şi de 170 de puncte de bază peste rata midswap pentru obligaţiunile în dolari, scrie Agerpres.

Bulgaria va organiza alegeri parlamentare anticipate la 27 octombrie, a şaptea rundă în ultimii trei ani, a anunţat luni preşedintele Rumen Radev, în urma eşecului partidelor de a conveni o coaliţie de guvernare.

Guvernul interimar, numit marţi, vrea să acopere obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde euro care ajung la maturitate săptămâna viitoare şi să finanţeze un deficit bugetar programat să ajungă la 3% din Produsul Intern Brut.

În conformitate cu bugetul pe acest an, Guvernul de la Sofia ar putea emite noi obligaţiuni cu o valoare totală de 10 miliarde leva (5,7 miliarde dolari) în următoarele patru luni, după ce a emis deja obligaţiuni în valoare de 1,7 miliarde leva pe piaţa internă.

Precedentele două guverne bulgare din acest an nu au accesat pieţele financiare internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...