NEK intenționează să înlocuiască complet cele două hidroagregate, în urma unor analize care au constatat că utilajele existente sunt uzate, iar soluția optimă pe termen lung este construirea unora noi, a precizat Ministerul Energiei într-o declarație.
„Înlocuirea celor două grupuri vechi cu unități complet noi la centrala electrică, bazate pe soluții moderne de înaltă tehnologie, va garanta funcționarea durabilă pe termen lung a acesteia și va îmbunătăți securitatea și gestionarea eficientă a sistemului energetic. Implementarea proiectului de anvergură va contribui la integrarea cu succes a producției tot mai mari de energie electrică din surse regenerabile și la punerea în aplicare a obiectivelor de decarbonizare ale țării”, a declarat ministrul interimar al energiei, Vladimir Malinov.
Proiectul, care urmează să fie finalizat în termen de 42 de luni, implică proiectarea, fabricarea, livrarea și instalarea noilor echipamente și demontarea vechilor unități, împreună cu supravegherea, testarea, punerea în funcțiune și formarea personalului.
Potențialii candidați își pot depune ofertele până la 15 noiembrie.
Centrala hidroelectrică Chaira, situată în sud-vestul Bulgariei, este cea mai mare centrală hidro cu acumulare prin pompaj din regiune. Aceasta joacă un rol crucial în securizarea și echilibrarea rețelei de energie electrică a Bulgariei, spune Ministerul de la Sofia.
În februarie, guvernul bulgar a declarat că societatea de electricitate a început revizia unității hidroelectrice 2 a centralei, care urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului. Costurile totale de reparație pentru întreaga centrală, inclusiv pentru celelalte trei turbine, au fost estimate atunci la 80 de milioane de leva.
Centrala electrică este echipată cu patru sisteme turbină-pompă Francis reversibile, fiecare având o putere nominală de 216 megawați în modul de generare și de 197 megawați în modul de pompare. Grupurile au fost puse în funcțiune în 1995 (două) și 1999 (alte două), potrivit datelor publice.
sursă foto: Wikimedia