Bulgaria revine pe piaţa de eurobonduri la randamente mai mici decât preconiza
Potrivit unei surse din apropierea tranzacţiei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, Guvernul de la Sofia oferă obligaţiuni pe şapte ani la un randament de 185 puncte de bază peste nivelul de referinţă (mid-swap), comparativ cu un randament iniţial de 205 puncte de bază peste nivelul de referinţă. De asemenea, Guvernul bulgar oferă obligaţiuni pe 12 ani la un randament de 235 de puncte de bază peste nivelul de referinţă (mid-swap), comparativ cu randamentul iniţial de 245 puncte de bază peste nivelul de referinţă.
Bulgaria vrea să strângă bani din vânzarea de eurobonduri pentru a-şi finanţa datoria, a acoperi deficitul bugetar şi a constitui o rezervă de lichidităţi înainte ca Banca Naţională să finalizeze un test de stres în rândul băncilor locale, a declarat, săptămâna trecută, ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov. Anul trecut, Bulgaria a vândut obligaţiuni în valoare record de 3,1 miliarde de euro.
La finele lunii trecute, România a atras şi ea de pe pieţele financiare externe 1,25 miliarde euro, prin redeschiderea a două emisiuni de eurobonduri lansate în octombrie anul trecut, cu maturităţi în 2025 şi 2035. Ministerul de Finanţe a precizat că au fost noi minime istorice pentru cele două maturităţi, în condiţiile în care randamentele au scăzut de la 2,845% până la 2,55% pentru tranşa de 10 ani şi de la 3,93% până la 3,90% pentru tranşa de 20 ani. În acest an, România intenţionează să vândă obligaţiuni de circa 50 miliarde de lei şi să atragă 3 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale.