Dacă instituţiile europene relevante convin anul acesta într-o succesiune de decizii, Bulgaria ar putea intra în zona euro la începutul lui 2026, scrie Agerpres.
Vorbind la conferinţa „Turismul bulgar la aderarea Bulgariei la zona euro”, Borshosh a subliniat rolul cheie al turismului pentru economia ţării şi a arătat beneficiile pe care le va aduce sectorului introducerea euro.
Deja sectorul bulgar al turismului este pregătit pentru intrarea ţării în zona euro, dar consumatorii ar trebui mai bine informaţi, a explicat Borshosh. Acesta a avertizat asupra populismului, în condiţiile în care deseori aderarea Bulgariei la zona euro este atacată, şi a declarat: „Trebuie să recunoaştem că Bulgaria a rămas în urma campaniei de informare privind intrarea în zona euro. Eforturile din ultimele luni şi din ultimii ani s-au pierdut”.
„Zona euro, pe lângă efectele pe care le va avea asupra tuturor, nu doar asupra turismului, poate fi descrisă în cuvinte ca un vis, o necesitate absolută, un nou stadiu în dezvoltarea ţării”, a afirmat ministrul Turismului.
Aceasta a apreciat că introducerea euro va facilita călătoriile turiştilor din zona euro, care în 2024 reprezentau aproape 30% din toţi turiştii străini care au vizitat Bulgaria.
Moneda unică va elimina necesitatea unui curs de schimb şi va asigura o mai mare transparenţă a preţurilor, făcând Bulgaria o destinaţie chiar şi mai atractivă, a apreciat Borshosh. Acesta a subliniat potenţialul pentru atragerea de noi investiţii în turism, cu efecte asupra creşterii pe termen lung a acestui sector.
Statutul de membru al zonei euro nu reprezintă doar un avantaj economic pentru Bulgaria ci şi un semn de încredere, ţara fiind percepută ca o destinaţie stabilă, sigură şi modernă, a afirmat ministrul Turismului.