Bulgaria se aşteaptă ca turismul să crească după aderarea la zona euro

Aderarea Bulgariei la zona euro este o oportunitate strategică pentru stabilitatea şi creşterea economiei şi va consolida poziţia ţării pe piaţa europeană a turismului, a declarat ministrul Turismului, Miroslav Borshosh, informează publicaţia Sofia Globe.
AGERPRES - mie, 26 mart. 2025, 11:02
Bulgaria se aşteaptă ca turismul să crească după aderarea la zona euro

Dacă instituţiile europene relevante convin anul acesta într-o succesiune de decizii, Bulgaria ar putea intra în zona euro la începutul lui 2026, scrie Agerpres.

Vorbind la conferinţa „Turismul bulgar la aderarea Bulgariei la zona euro”, Borshosh a subliniat rolul cheie al turismului pentru economia ţării şi a arătat beneficiile pe care le va aduce sectorului introducerea euro.

Deja sectorul bulgar al turismului este pregătit pentru intrarea ţării în zona euro, dar consumatorii ar trebui mai bine informaţi, a explicat Borshosh. Acesta a avertizat asupra populismului, în condiţiile în care deseori aderarea Bulgariei la zona euro este atacată, şi a declarat: „Trebuie să recunoaştem că Bulgaria a rămas în urma campaniei de informare privind intrarea în zona euro. Eforturile din ultimele luni şi din ultimii ani s-au pierdut”.

„Zona euro, pe lângă efectele pe care le va avea asupra tuturor, nu doar asupra turismului, poate fi descrisă în cuvinte ca un vis, o necesitate absolută, un nou stadiu în dezvoltarea ţării”, a afirmat ministrul Turismului.

Aceasta a apreciat că introducerea euro va facilita călătoriile turiştilor din zona euro, care în 2024 reprezentau aproape 30% din toţi turiştii străini care au vizitat Bulgaria.

Moneda unică va elimina necesitatea unui curs de schimb şi va asigura o mai mare transparenţă a preţurilor, făcând Bulgaria o destinaţie chiar şi mai atractivă, a apreciat Borshosh. Acesta a subliniat potenţialul pentru atragerea de noi investiţii în turism, cu efecte asupra creşterii pe termen lung a acestui sector.

Statutul de membru al zonei euro nu reprezintă doar un avantaj economic pentru Bulgaria ci şi un semn de încredere, ţara fiind percepută ca o destinaţie stabilă, sigură şi modernă, a afirmat ministrul Turismului.

Te-ar mai putea interesa și
Medicover a cumpărat operaţiunile Synlab din România şi din alte cinci state din regiune. Tranzacţie internaţională depăşeşte 71 de milioane euro
Medicover a cumpărat operaţiunile Synlab din România şi din alte cinci state din regiune. Tranzacţie internaţională ...
Medicover a achiziționat operaţiunile deținute de grupul Synlab în România, Turcia, Cipru, Slovenia, Croaţia și Macedonia de Nord. Valoarea tranzacției este de 71,3 milioane euro și a fost......
Un nou lanţ internaţional de magazine intră în România şi face angajări
Un nou lanţ internaţional de magazine intră în România şi face angajări
Magazinele Worldbox, deţinute de grupul CCC, intră în România şi fac angajări. Primele magazine Worldbox din România ...
Ionuț Negoiță a vândut toate apartamentele din două proiecte rezidențiale, cu peste 2.000 de unități
Ionuț Negoiță a vândut toate apartamentele din două proiecte rezidențiale, cu peste 2.000 de unități
HILS Development, companie fondată de Ionuț Negoiță, a anunțat vânzarea integrală a două proiecte rezidențiale din ...
„O nouă lege a Bucureştiului ar fi necesară” – Ce spune prefectul Capitalei
„O nouă lege a Bucureştiului ar fi necesară” – Ce spune prefectul Capitalei
O lege a Bucureştiului ar fi imperios necesară în perioada următoare, consideră prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader.