Bulgaria se gândeşte la un nou proiect de gaze naturale după eşecul South Stream
‘South Stream este istorie. Ceea ce este pe agendă acum este centrul de distribuţie a gazelor ‘Balkan”, a declarat Boyko Borisov în faţa parlamentarilor de la Sofia.
La finele lui 2014, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, o conductă destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa via Bulgaria, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.
Miercuri, premierul bulgar a declarat că este posibil ca Rusia să construiască cel puţin tronsonul submarin al conductei South Stream, format din două conducte cu o capacitate anuală de 10 miliarde metri cubi pe an fiecare, urmând ca gazele naturale să ajungă mai departe în Europa printr-o nouă conductă. Borisov a explicat că pe lângă gazele naturale din Rusia, hub-ul ‘Balkan’ ar putea să primească şi gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta Trans-Anatolian Gas Pipeline (TANAP) precum şi gaze naturale lichefiate de la terminalele din Greica precum şi cantităţi mai mici de gaze de la zăcămintele din Bulgaria şi România.
Potrivit experţilor bulgari familiarizaţi cu acest proiect, hub-ul ‘Balkan’, amplasat în apropiere de portul Varna, este programat să demareze operaţiunile în 2021-2023. Guvernul bulgar vrea să discute proiectul ‘Balkan’ la o reuniune a comisiei de cooperare economică ruso-bulgare, care va avea loc în perioada 27-28 februarie. Borisov a adăugat că Bulgaria va colabora cu Comisia Europeană pentru a face din hub-ul ‘Balkan’ o prioritate, împreună cu interconectoarele de gaze cu România, Grecia, Turcia şi Serbia.