Potrivit cotidianului bulgar ’24 Ceasa’ (’24 de ore’), Borisov a dezaprobat iniţiativa preşedintelui român Klaus Iohannis, prezentată la Sofia, în timp ce şeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a susţinut-o. Publicaţia a mai scris că, în urma reacţiei lui Borisov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migranţilor.
‘Susţin NATO şi UE, susţin interesele economice ale Bulgariei, dar această linie nu trebuie încălcată. Dacă bulgarii gândesc altfel, mă vor înlocui cu altcineva’, a declarat Boiko Borisov.
Citeşte şi: Avertisment de la ruşi: Marea Neagră nu este o mare a NATO
El a precizat că aşteaptă revenirea ministrului de externe, Daniel Mitov, din Bosnia şi a ministrului apărării, Nikolai Nencev, de la Bruxelles. ‘Voi fi foarte nemulţumit dacă ei şi-au asumat angajamente. Dacă au dat speranţe zadarnice fără să mă informeze, vor avea o problemă cu mine. Îi voi trimite să lupte pe mare’, a afirmat premierul bulgar.
‘Vreau să văd iole, iahturi, turişti, dragoste şi pace în staţiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ţine exerciţii bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar’, a comentat el.
‘Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE şi NATO. Avem o bază bulgaro-americană, organizăm exerciţii şi conferinţe, antrenamente au loc tot timpul, am făcut tot ceea ce trebuie făcut ca membri NATO. Chiar şi în mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica şi am majorat cheltuielile militare pentru a linişti forţele armate’, a indicat el.
Borisov a făcut referire la proiectul gazoductului South Stream, când Turcia, stat membru NATO, şi Rusia şi-au schimbat poziţiile peste noapte.
‘Nici măcar un singur vecin sau omolog nu a vorbit în apărarea mea atunci când preşedintele Putin m-a admonestat la Ankara în prezenţa lui Erdogan, spunând că Bulgaria a pierdut totul. Noi am fost implicaţi în conflicte grele şi, când a trebuit să ne apărăm interesele naţionale în proiectele pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis, South Stream şi centrala nucleară de la Belene, am fost mai mult decât fermi. Nu mai este nimeni ca noi în Europa’, a mai spus Borisov.
‘Am spus întotdeauna că în niciun caz Bulgaria nu va fi atacată de Rusia, ei se implică în alte tipuri de acţiuni, în majoritate economice, pe teritoriul bulgar’, a comentat Borisov. ‘Suntem creştini ortodocşi, avem o bază comună în religie, cultură şi toate celelalte. (…) Rusia poate fi un pic nervoasă în legătură cu alţii, dar va fi foarte marcată dacă Bulgaria va face acest lucru’, a mai spus Borisov.
Potrivit Sofia News Agency, premierul bulgar a declarat că atât el, cât şi preşedintele Plevneliev sunt împotriva propunerii României de creare a unei flote comune la Marea Neagră, care să contracareze influenţa Rusiei.
‘Nave NATO ar putea patrula la frontierele noastre maritime doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi’, a afirmat el, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Plevneliev şi cu ministrul apărării, Nikolai Nencev.
Borisov s-a deplasat la sediul preşedinţiei pentru o întâlnire de urgenţă în urma relatărilor conform cărora Turcia a suspendat acordul de readmisie semnat cu Bulgaria în mai, din cauza rezistenţei opuse de această ţară la propunerea privind flota comună, prezentată de România, dar sprijinită şi de Turcia.
Ambasada turcă la Sofia a negat că activităţile stipulate în document au fost suspendate.
‘Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de poziţia noastră pro-NATO’, a declarat Borisov în cadrul întâlnirii, citat de ’24 Ceasa’, insistând însă că nu este acceptabilă crearea flotei ‘în felul în care a fost propusă la întâlnirea cu prim-ministrul român şi cu preşedintele român, suntem împotrivă’.
Cotidianul a mai scris că, în timp ce Plevneliev salutase ideea unei flote la Marea Neagră, evocată cu prilejul întrevederii cu omologul său român, Borisov a respins-o în mod vehement.
‘Preşedintele şi ministrul apărării’ sunt şi ei împotriva propunerii, au fost cuvintele lui Borisov.
La rândul său, Plevneliev a afirmat că subiectul a fost discutat în timpul întrevederilor cu oficiali români, dar că nu a fost luată nicio decizie.
‘Să punem capăt speculaţiilor că vor fi create flote împotriva cuiva’, a declarat el, citat de Focus News Agency, precizând că, la întâlnirea cu Klaus Iohannis, acesta a prezentat posibilitatea unei iniţiative regionale în cadrul NATO, care ar implica manevre navale comune.
Şeful statului bulgar a menţionat că singurul subiect discutat a fost brigada multinaţională cu sediul în România, care ar oferi instruire pe baze rotaţionale şi la care Bulgaria ar putea contribui cu 400 de militari.
El a reiterat că Bulgaria şi România urmează să facă o propunere comună la summitul NATO de la Varşovia, dar a exclus că aceasta are legătură cu înfiinţarea de unităţi militare comune îndreptate împotriva altor state.
În ce-l priveşte, ministrul Nencev a negat că şi-ar fi asumat vreun angajament de participare a Bulgariei la unităţi comune la Marea Neagră, dar a admis că a fost informat de omologul său român Mihnea Motoc despre ‘iniţiativa României şi Turciei’. Subiectul trebuie discutat la nivelul Alianţei, a mai spus Nencev.