Bulgaria se poate adresa Comisiei Europene cu privire la litigiul de transport cu Turcia – presă

Economica.net
06 02. 2014
tir_transport_05537100

Cele două ţări şi-au anulat reciproc autorizaţiile de transport rutier emise, după ce nu au putut să ajungă la un acord cu privire la numărul lor. Agenţia Focus transmite că situaţia la punctele de frontieră bulgaro-turce este liniştită. Nu sunt mai mult de 40 camioane bulgăreşti care aştepte în zonă, majoritatea şoferilor au lăsat vehiculele şi s-au întors acasă să aştepte rezolvarea problemei, a declarat Petko Anghelov, vicepreşedinte al Asociaţiei bulgare a transportatorilor rutieri. Anghelov a spus că, în opinia sa, ar fi normal ca Bulgaria să sesizeze Comisia Europeană cu privire la problemă. Anghelov a adăugat că transportatorii sprijină eforturile guvernului premierului Plamen Oreşarski de a găsi o soluţie.

Oreşarski a declarat miercuri în Parlament că problema va fi rezolvată la nivel ministerial. Urmează să aibă loc o întâlnire a miniştrilor din cele două ţări, aceasta întârziind din cauza unor remanieri în cabinetul din Ankara. Prim-ministrul bulgar a spus că până în acest moment Bulgaria nu a sesizat Comisia Europeană. Vom face acest lucru doar dacă observăm o rea-voinţă la vecinii noştri, a precizat oficialul, exprimându-şi totodată speranţa că va fi găsită o soluţie pe cale amiabilă.

Cotidianul Capital scrie că litigiu bulgaro-turc a intrat în faza decisivă şi ambele părţi aşteaptă că cealaltă nu va rezista şi va ceda prima. Totuşi, transportatorii bulgari consideră că partea turcă este mult mai afectată de blocaj deoarece în mod normal câte 700 de camioane turceşti traversează Bulgaria în drum spre Europa, în timp ce numărul camioanelor bulgăreşti în Turcia este mult mai mic. În prezent, o parte din camioanele turceşti este transportată cu nave, iar altă parte trece prin Grecia, dar capacitatea punctelor de trecere a frontierei între Turcia şi Grecia nu depăşeşte 100 camioane pe zi.

Criza a început după ce Bulgaria a insistat ca în acest an să primească de la Turcia un număr dublu de autorizaţii de tranzit – 10.000 faţă de 5.000 în anul 2013. Autorităţile turce nu au trimis însă părţii bulgare decât 5.000 de autorizaţii. ‘Urmând principiul reciprocităţii, le-am trimis tot 5.000 de autorizaţii, iar ei nu au fost deloc mulţumiţi. În loc să se ofere să stabilească o întâlnire, au pus condiţia ca noi să le trimitem vechea cotă, de 125.000, iar apoi să începem negocierile’, explică situaţia Dimitat Ganev, directorul executiv al Agenţiei bulgare pentru administrare rutieră. Prin urmare, la 31 ianuarie cele două ţări au anulat toate autorizaţiile, acuzându-se reciproc de această criză.