În privinţa speculaţiilor din presă legate de procedurile privind intrarea Bulgariei în zona euro, Ministerul de Finanţe a dezminţit că s-ar fi discutat la întâlnirile cu oficialii UE amânarea introducerii euro în Bulgaria după 1 ianuarie 2025.
„Statutul de membru al zonei euro reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Demersurile active ale statului pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în domeniul tehnic cât şi legislativ”, au precizat oficialii de la Sofia.
Ministerul de Finanţe consideră inacceptabilă răspândirea de ştiri false şi mesaje contradictorii în presă, în special în mass-media cu o bună reputaţie în spaţiul public.
De asemenea, a reamintit Ministerul de Finanţe, „orice informaţii privind întâlnirile oficiale ale reprezentanţilor instituţiei sunt furnizate în timp util de biroul de presă”.
Aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale, spun economiştii. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.
Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.