Bulgaria și Serbia, afectate de o întrerupere a livrărilor de gaze din Azerbaidjan

11 01. 2025
gazoduct constructie gaz Azerbaidjan

Bulgargas, furnizorul public de gaze naturale din Bulgaria, a anunțat că livrările de gaze naturale din Azerbaidjan au fost întrerupte din 7 ianuarie. Apoi, astăzi, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a menționat și el oprirea livrărilor de gaze.

Conform agenției bulgare de presă BTA, o problemă cu o conductă submarină care livrează gaze naturale de pe fundul Mării Caspice către un terminal aflat la sud de Baku (azerbaidjan), este motivul opririi livrărilor către Bulgaria și Serbia. Citând un răspuns al gigantului energetic britanic BP – care, în cadrul unui consorțiu, exploatează zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan – către agenția de presă azeră Trend.az, jurnaliștii bulgari scriu că „din motive operaționale, activitatea de producție și export de pe platforma Shah Deniz Alpha SDA a fost suspendată, iar platforma a fost închisă în siguranță. Toate persoanele de pe platformă sunt în siguranță și nu există niciun impact asupra mediului. Toate instalațiile offshore, inclusiv platforma SDA și conducta, sunt, de asemenea, în siguranță”.

Conform BP, în prezent se lucrează pentru rezolvarea problemei și pentru reluarea operațiunilor normale cât mai curând posibil

În acest context, Bulgargas, care se așteptă ca livrările de gaze naturale din Azerbaidjan să fie reluate, a precizat că livrările de gaz au fost asigurate temporar de la Botas din Turcia, în temeiul unui acord semnat anterior.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat și el astăzi că a primit „o notificare de la frații și prietenii noștri azeri că, din cauza dificultăților insurmontabile, din cauza problemelor pe care le au, începând de astăzi nu ne mai putem baza pe cele 1,7 milioane de metri cubi de gaz care ne vin în fiecare zi. (…) Asta înseamnă că începând de astăzi vom începe să consumăm din rezerve”. Serbia utilizează mai mult de trei miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Potrivit Ministerului Energiei din Azerbaidjan, în perioada ianuarie – noiembrie 2024, zăcământul Shah Deniz a produs 3,1 milioane de tone de gaz condensat, în scădere cu 6,1% față de aceeași perioadă din 2023. În prezent, gazul condensat este extras de pe platforma Alpha, citată în anunțul de astăzi, și de de pe o a doua platformă, Bravo.

Italia, Grecia, Turcia se află și ele printre statele care își alimentează rețelele de gaze din Azerbaidjan.