Bulgaria: Socialiştii propun în parlament un proiect de rezoluţie privind demilitarizarea Mării Negre

Economica.net
14 07. 2016
1024356375_44200800

Socialiştii afirmă că proiectul de rezoluţie vizează să îndrepte neconcordanţele vizibile între opiniile exprimate de premierul Boiko Borisov, de membri ai cabinetului şi de preşedintele Rosen Plevneliev cu privire la zona Mării Negre.

Premierul Borisov a sugerat recent ca Marea Neagră să devină zonă demilitarizată, în timp ce ministrul de externe, Daniel Mitov, şi cel al apărării, Nikolai Nencev, sunt favorabili unei prezenţe NATO mai puternice în această regiune, a explicat lidera grupului socialist, Kornelia Ninova, estimând că aceste diferenţe pun în pericol securitatea naţională a Bulgariei.

Documentul cere preşedintelui Adunării Naţionale bulgare, Ţeţka Ţaceva, să prezinte această iniţiativă Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) şi să solicite sprijinul acestei structuri, a indicat Ninova.

Potrivit acesteia, delegaţia permanentă a Bulgariei la Adunarea Parlamentară a OCEMN ar urma să prezinte iniţiativa cu ocazia viitoarei reuniuni a Adunării.

Prezent joi în legislativul de la Sofia şi întrebat dacă va susţine o demilitarizare a Mării Negre, ministrul Nencev a replicat: ‘Înţelegeţi că aceasta nu este o decizie care să fie luată doar de parlamentul bulgar. Dacă există o astfel de iniţiativă, ea ar trebui să fie coordonată între toate statele din regiunea Mării Negre’.

Nencev a mai explicat că Bulgaria nu deţine, oricum, capacităţi importante în zonă şi că întrebarea ar trebui adresată în primul rând Rusiei şi Turciei, care deţin prezenţe militare considerabile în Marea Neagră.

Nencev a informat joi comisia pentru apărare din parlament cu privire la deciziile adoptate la summitul NATO din 8-9 iulie, de la Varşovia, precizând că toate documentele prezentate de delegaţia bulgară au avut aprobarea prealabilă a guvernului.

Întrebat despre capacităţile militare ale altor state în Marea Neagră, ministrul bulgar a indicat că Rusia deţine circa 245 de nave de luptă şi auxiliare, precum şi şase submarine (un al şaptelea fiind în aşteptare), iar Turcia aproximativ 140 de nave de luptă şi auxiliare. În jur de 30.000 de militari sunt desfăşuraţi în Crimeea şi un număr aproximativ egal la frontiera vestică a Rusiei, potrivit ministrului bulgar.