Totuşi, avertizează agenţia, orice semn al slăbirii cadrului instituţional sau noi întârzieri în adoptarea euro ar putea duce la o revizuire în scădere a ratingului de credit al Bulgariei. Acest anunţ nu indică o schimbare iminentă a ratingului de credit ci scoate în evidenţă îngrijorările actuale. Moody’s subliniază că lupta împotriva corupţiei rămâne o provocare majoră şi exacerbează impactul negativ al problemelor structurale, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi infrastructura inadecvată.
În privinţa actualei crize politice din Bulgaria, Moody’s atrage atenţia asupra posibilităţii declanşării de noi alegeri anticipate şi a unei potenţiale reduceri a eficacităţii instituţionale, din cauza instabilităţii politice.
De asemenea, agenţia de evaluare financiară subliniază că eforturile Bulgariei de a adopta euro sunt unul dintre cei trei factori pozitivi în analiza profilului de creditare al ţării, alături de nivelul scăzut al datoriei şi apartenenţa la UE.
Eforturile de a deveni membru al zonei euro au întărit deja capacităţile instituţionale şi de conducere ale Bulgariei, apreciază Moody’s. Perspectiva stabilă atribuită ratingului Bulgariei este legată de riscurile echilibrate şi este influenţată de efectele pozitive ale potenţialei adoptări a euro. Această perspectivă stabilă depinde, de asemenea, de factori cum ar fi creşterea poverii datoriei, schimbări în capacitatea de împrumut şi riscurile legate de implementarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNNR).
Moody’s se aşteaptă la o creştere a economiei Bulgariei de 2,9% anul acesta.