Bulgaria: Veto prezidenţial asupra restricţiilor pentru achiziţionarea de terenuri agricole de către străini
Potrivit acestor amendamente adoptate la legea privind terenurile agricole, persoanele fizice şi cele juridice care achiziţionează terenuri agricole trebuie să dovedească că în ultimii cinci ani au avut reşedinţa în Bulgaria. Proiectul iniţial depus de reprezentanţii partidului socialist prevedea trei ani de reşedinţă, dar până la urmă socialiştii, conservatorii şi ultranaţionaliştii au decis să prelungească această perioadă la cinci ani.
Preşedintele afirmă că în Constituţie criteriile de achiziţionare de terenuri agricole sunt condiţionate de cetăţenie, iar parlamentul introduce o nouă condiţie, de reşedinţă. Astfel, potrivit acestei restricţii vor fi afectaţi peste 2 milioane de bulgari care locuiesc peste hotare. În loc ca parlamentul să creeze condiţii pentru aceşti oameni să investească în economia ţării, el introduce restricţii. În opinia preşedintelui, amendamentele intră într-o contradicţie şi cu dreptul la libera circulaţie de capital, un drept fundamental pentru UE. Vetoul prezidenţial obligă parlamentul să voteze încă o dată proiectul respectiv, deputaţii având libertate să păstreze forma iniţială sau să-l modifice în conformitate cu recomandările şefului statului. Preşedintele are dreptul să impună veto o singură dată pentru fiecare lege adoptată de parlament, după cel de-al doilea vot al legislativului, şeful statului fiind obligat să promulge legea.
În ianuarie, Curtea Constituţională de la Sofia a anulat decizia parlamentului bulgar de prelungire până în 2020 a moratoriului cu privire la vânzarea de terenuri agricole către străini. Curtea a decis că aceasta intră în contradicţie cu Tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeană (UE), care nu permite ca acest moratoriu să fie prelungit mai mult de şapte ani după intrarea ţării în UE.
Parlamentul bulgar a votat în toamna anului 2013 extinderea până în 2020 a interdicţiei de vânzare a terenurilor agricole către străini. Comisia Europeană a avertizat atunci că aceasta reprezintă o încălcare a angajamentelor internaţionale ale Bulgariei şi că Sofia ar putea fi pasibilă de sancţiuni financiare.