Bulgaria vrea să cumpere două corvete pentru marina militară, francezii sunt consideraţi favoriţi pentru contract
Noua licitaţie este o reluare a unui proiect mai vechi, din urmă cu zece ani, când autorităţile de la Sofia au selectat DCNS pentru construcţia corvetelor, iar apoi au anulat contractul, din cauza restricţiilor bugetare, scrie News.ro.
Contractul are o valoare de circa 400 milioane euro, iar Sofia va alege şantierul la care vor fi construite corvetele. Autorităţile bulgare doresc ca industria locală să fie asociată acestui contract, printr-un transfer de tehnologie.
Potrivit La Tribune, Naval Group are deja pregătită o ofertă cu corvete Gowind, pe care vor fi instalate rachete produse de grupul franco-britanic MBDA. Astfel de corvete au fost deja vândute Malaieziei şi Egiptului.
Publicaţia franceză sugerează că lansarea licitaţiei chiar înainte de vizita în Bulgaria, la Varna, a preşedintelui Franţei ar putea să nu fie o coincidenţă şi este foarte probabil că subiectul va fi discutat de Emmanuel Macron cu gazdele sale.
Vizita la Varna va avea loc după ce Macron va vizita România, care tocmai a relansat proiectul de achiziţie a patru corvete, proiect în valoare de 1,6 miliarde euro, aminteşte publicaţia franceză.
CONTEXT
Statele din flancul estic al NATO sunt curtate intens de marii producători europeni şi americani din industria de apărare, cele mai mari contracte fiind anunţate de cele mai mari state din regiune: Polonia şi România.
Deocamdată, cele mai mari contracte anunţate oficial în Polonia şi România urmează să fie negociate cu companii americane, însă deocamdată nu a fost semnat niciun contract definitiv.
Alte state europene din estul NATO şi-au manifestat preferinţa pentru industria europeană de apărare.
Luna aceasta, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că ţara sa trebuie să caute soluţii europene atunci când este vorba de achiziţia de echipamente militare.
Slovacia, care a intrat în NATO în 2004, odată cu România, este interesată mai ales să participe la un program special pe care Uniunea Europeană urmează să îl lanseze în această toamnă, prin care statele membre interesate vor putea coopera mai strâns în domeniul apărării.
Guvernul de la Bratislava vizează mai ales modernizarea echipamentelor trupelor terestre, mai ales a transportoarelor blindate, şi înlocuirea flotei de avioane ruseşti cu una nouă, de avioane multirol moderne.