Bulgariei i se pregăteşte nota de plată
De la Moscova, unde se află în vizită în fruntea unei mari delegații bulgare tânărul ministru al economiei, , Delian Dobrev, a sosit informația că „Atomstroiexport” va putea cere Bulgariei câteva sute de milioane de euro – compensații financiare pentru nerealizarea proiectului „Belene”, scrie RFI Romania.
Ministrul rus al energeticii Serghei Șmatko a avertizat că Sofia va trebui să-și îndeplinească angajamentele.
Ziarul moscovit „Kommersant” titrează „Bulgariei i se pregătește nota de plată”. Pretențiile financiare ale Rusiei vor putea depăși un miliard de euro. Legat de aceasta din Sofia au amintit că întregul profit al concernului rus la un preț al centralei de 6,3 miliarde de euro a fost evaluat la 150 de milioane de euro.
Experții ruși consideră că eventualul transfer al reactorului de la Belene la Kozlodui va necesita importante investiții. Construcția unui al 7-lea bloc energetic în prima centrală atomoelectrică bulgară va dura între 7 și 12 ani. Un singur bloc de 1000 de megawați acolo va putea costa cât cele două blocuri de 2000 de megawați la Belene. Inflația va ridica cheltuielile cu 30-40%.
„Kommersant” mai scrie că decizia guvernului Borisov a fost influențată, se pare, de poziția Washingtonului, amintind de informațiile despre eventuale presiuni americane apărute în Wikileaks.
O altă publicație rusească – Atominfo.ru informează că Bulgaria şi-a modificat de mai multe ori opinia în ceea ce priveşte Belene, prin urmare nu este exlus un nou viraj.
Ex-președintele Gheorghi Părvanov a avertizat din numele partidului socialist al cărui membru a devenit din nou că „proiectul nuclear Belene nu este închis, și va fi realizat dacă stânga căștigă alegerile în 2013″. Socialiștii vor pune Belene pe loc de frunte în programul lor electoral. Jocul cu închiderea și reluarea proiectului Belene a mai avut loc în istoria modernă a Bulgariei, a mai spus şi Părvanov.
Fostul președinte s-a declarat în favoarea organizării unui referendum pe tema Belene – o idee lansată cu numai căteva zile în urmă de primul ministru Borisov dar între timp uitată.
Părvanov a adăugat: „pentru mine nu există dubii că prin acțiunile sale neconsecvente actualul guvern este un dezastru pentru economia bulgară. Primul ministru își modifică poziția de la o zi la alta.”
El a recunoscut că și guvernul Stanișev a comis greșeli în procesul de promovare a proiectului nuclear. Dar vina lui este mult mai mare.
Când vor fi instalate noile reactoare în Turcia și România, bulgarii, care acum acoperă 20% din deficitul de energie electrică al Balcanilor, vor deveni importatori.
Ex-președintele a mai spus că ideea ca primul reactor pentru Belene să fie transferat la Kozlodui nu este decât opăcăleală a lui Borisov ca și ideea ca în Belene să fie construită o centrală pe gaze naturale. Socialiștii au început consultări în vederea depunerii unei moțiuni de cenzură.