„Din punctul meu de vedere, este o ruşine să vorbim despre două poduri între două state membre UE cu astfel de relaţii comerciale intense. Este o ruşine să vorbim şi despre trei poduri peste Dunăre. Este nevoie de cel puţin cinci poduri. Totuşi, mai important este cum se plasează Bulgaria în Europa şi cum contribuie la bugetul UE. Voi fi foarte scurt: până în 2020, Bulgaria va fi o ţară europeană de primă clasă. Nu este un vis, este un plan! Bulgaria va fi o ţară care nu depinde doar de anumite forme de cooperare şi asistenţă din partea altor state UE, ci o ţară care îşi creşte contribuţiile în mod semnificativ”, a spus Doncev, citat de novinite.com.
Ministrul bulgar a argumentat că Bulgaria trebuie să aibă legături de transport rapide către Nord şi Sud până în 2020, adăugând că este important ca majoritatea clădirilor ţării trebuie să fie eficiente din punct de vedere energetic.
Leonard Orban a spus, în cadrul întâlnirii, că România va fi o ţară modernă, cu o creştere economică mare până în 2020. El a sugerat, de asemenea, că barierele puse muncitorilor români şi bulgari care doresc să lucreze în UE ar trebui să fie ridicate până în 2020. Ministrul român al Afacerilor Europene şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că se va renunţa la mecanismul de cooperare şi verificare pentru Bulgaria şi România al Comisiei Europene până în 2020, dar a admis că cele două ţări nu „şi-au făcut lecţiile” în ultima vreme. Orban a mai spus că cele două ţări trebuie să dea dovada că nu sunt ultimele la capitolul absorbţie. În privinţa fondurilor de coeziunie, el a spus că nu este de acord cu cererea unor ţări de reducere a alocărilor de la 125 miliarde de euro, la 100 de miliarde şi că aceste ţări subapreciază importanţa acestor fonduri.
Ministrul român a explicat în faţa bulgarilor că România are probleme serioase cu absorbţia de fonduri europene din cauza conflictelor de interese din achiziţiile publice şi că soluţia ar fi ca autorităţile de management să fie transferate în subordinea Ministerului Afacerilor Europene, aşa cum s-a întâmplat în cazul Poloniei. El a recomandat Bulgariei să urmeze aceiaşi paşi.
După ce va fi finalizat, cel mai probabil până la sfârşitul anului, podul dintre Calafat şi Vidin va fi al doilea pod peste Dunăre dintre România şi Bulgaria, după podul Giurgiu-Ruse, ridicat în perioada comunistă.