Bulgarii se revoltă după ce guvernul român a dat undă verde explorării gazelor de şist

Bulgarii din oraşul Dobrici (Bazargic) din nord-estul Bulgariei vor să lanseze un nou val de proteste împotriva folosirii fracturării hidraulice pentru extracţia gazelor de şist din România, după ce guvernul Ponta a dat undă verde fazei de explorare în Dobrogea pentru compania Chevron.
Economica.net - sâm, 11 mai 2013, 15:29
Bulgarii se revoltă după ce guvernul român a dat undă verde explorării gazelor de şist

Bulgarii iau atitudine împotriva deciziei guvernului României de a da undă verde explorării gazelor de şist în Dobrogea de către americanii de la Chevron, potrivit Novinite.com. Locuitorii oraşului Dobrici, fostul Bazargic din perioada în care oraşul făcea parte din judeţul român Caliacra între 1913 şi 1940, vor iniţia noi proteste de stradă împotriva fracturării hidraulice, metodă de extracţie a gazelor de şist pe care o consideră dăunătoare pentru mediu. Dobrici se află la aproximativ 70 de kilometri distanţă de Vama Veche.

Unul dintre ogranizatorii protestului, Sintiya Nedyalkova, spune că îşi va dedica întreaga viaţă pentru un moratoriu împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist, în condiţiile în care aceste activităţi ar fi dăunătoare regiunii Dobrogea. Guvernul de la Sofia a adoptat deja un moratoriu pe o perioadă nedefinită care interzice exploatarea gazelor de şist pe teritoriul Bulgariei.

Chevron are o concesiune de 6.350 de kilometri pătraţi lângă Bârlad, judeţul Vaslui şi una de 2.700 de kilometri pătraţi în zona litoralului Mării Negre (Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche). În luna aprilie, Chevron estima că va începe explorarea undeva în cea de-a doua jumătate a anului 2013.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara că au fost eliberate avizele pentru explorare în zona Dobrogea, fără să facă referire la perimetrul Chevron din Vaslui, unde compania anunţă că vrea să sape primul puţ. Plumb a adăugat că, în acest stadiu, nu se foloseşte metoda fracturării hidraulice.

Fracturarea hidraulică presupunea injectarea unor mari cantităţi de apă, alături de nisip şi diverse substanţe chimice, dintre care unele cancerigene, în formaţiunile de şist în care gazul este captiv pentru a-l aduce la suprafaţă. Companiile din energie spun că această metodă este inofensivă pentru mediu, dacă este făcută într-o manieră responsabilă, din moment ce substanţele introduse în pământ se întorc la suprafaţă în cea mai mare parte.

U.S. Energy Information Administration (EIA), parte a Departamentului de Energie a Statelor Unite, estimează că România, Ungaria şi Bulgaria au împreună resurse de 538 de miliarde de metri cubi de gaz blocat în şisturi, ceea ce ar acoperi mai mult decât consumă Europa într-un an şi echivalentul consumului României timp de 40 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea cu 124 milioane lei a bugetului Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pentru restituirea competitorilor electorali a sumelor aferente cheltuielilor......
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public în Belgrad va fi gratuit începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat miercuri primarul capitalei Serbiei, ...
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a evocat din nou miercuri, pe reţelele sociale, ideea de a face din Canada al 51-lea ...
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă ...