„Bună dimineaţa! Au venit americanii”. A început misiunea comercială Trade Winds 2017

Economica.net
19 10. 2017
img_0180_81898300

Căldurosul salut „Bună dimineaţa, au venit americanii”, livrat în limba română de ataşatul comercial de pe lângă ambasada SUA, a venit după încheierea discursurilor din deschidere, la începutul unui panel la care participă şi ministrul pentru IMM-uri Ilan Laufer.

Discursul inaugural i-a aparţinut lui Dale Tasharski, care a subliniat că Departamentul Comerţului este dedicat implementării agendei strategice a preşedintelui Donald Trump. Prioritatea este dereglementarea, înlăturarea barierelor birocratice din calea comerţului liber, a spus oficialul.

„Mediul de afaceri transatlantic aşteaptă de la liderii din Statele Unite şi din Europa să uniformizeze terenul de joc, inclusiv în ceea ce priveşte reglementările. Una dintre metodele prin care am putea obţine asta ar fi un acord de liber schimb între Statele Unite şi Europa (…) Regiunea Europei de Sud-Est are un potenţial uriaş, cu 60 de milioane de consumatori şi un PIB de peste 500 de miliarde de dolari, cu avantaje precum poziţia geografică, clasa de mijloc în expansiune şi dezvoltarea antreprenorială. România este deja un aliat strategic NATO apropiat SUA şi vrem să întărim relaţiile bilaterale comerciale şi de investiţii. Credem că există un potenţial foarte bun de creştere în domenii precum infrastructură, sănătate şi tehnologii digitale”, a arătat Tasharski, care şi-a încheiat alocuţiunea cu un ferm „We are here to do business”.

Premierul Mihai Tudose a expus motivele de mândrie ale României post-comuniste, respectiv aderarea la UE şi NATO şi aniversarea a 20 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite.

„România are foarte multe de oferit, de la potenţialul în agricultură până la potenţialul extraordinar în industria high tech, în IT, în producţie industrială. Sunt convins că prezenţa în România a unor afaceri americane de renume mondial, şi as enumera aici doar ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, cu Ford, Raytheon, General Dynamics şi Bell Helicopters. Sunt convins că prezenţa în România a acestor mari firme americane, care au venit şi au investit, reprezintă un bun exemplu şi o declaraţie de încredere a mediului de afaceri american pentru România”, a spus Tudose, care a mulţumit Departamentului Comerţului şi Departamentului de Stat din SUA, precum şi ambasadorului Hans Klemm şi ambasadei SUA în România, pentru organizarea Trade Winds la Bucureşti.

„Sunt încrezător că aceste eforturi vor da rezultate şi, de ce nu, peste 10 ani am pute aface o întâlnire de bilanţ unde să ne amintim de acest eveniment major în relaţiile economice ale României cu SUA”.

În continuare s-a dat citire unui mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care a enumerat ca sectoare prioritate pentru consolidarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale energia, agricultura, industria auto, aviaţia şi agricultura.

Preşedinţia a subliniat că România are nevoie de o clasă de mijloc şi un mediu de afaceri solide şi capabile să stea pe propriile picioare şi să aibă succes, dând exemplu expansiunea puternică a sectorului IT în ultimii ani.

„Viitorul bazat pe competitivitate, spirit antreprenorial şi inovaţie ar putea deveni cel mai bun proiect de ţară după încheierea tranziţiei şi aderarea la UE. Este timpul să devenim o economie de piaţă consolidată, unde succesul este bazat pe corectitudine, nu pe favoruri şi relaţii politice. Predictibilitatea în politicile publice, creşterea calităţii administraţiei publice şi investiţiile în infrastructura de transport reprezintă priorităţi”, apreciază preşedintele în mesajul transmis conferinţei Trade Winds 2017.

„Favorurile politice” au intrat şi în atenţia ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, care a descris lupta împotriva corupţiei drept esenţială pentru garantarea unui mediu economic stabil, predictibil şi corect, calităţi esenţiale pentru a atrage investiţii din partea companiilor americane.

Misiunea comercială Trade Winds 2017 aduce în România peste 100 de companii şi organizaţii de afaceri din 29 de state americane şi din toate sectoarele industriei, Departamentul Comerţului estimând că în perioada misiunii, 18-20 octombrie, vor avea loc peste 700 de întâlniri business-to-business. Cea mai puternică creştere economică din UE se numără printre atuurile României.