Bundesbank a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei în 2016 şi 2017
PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% în acest an, faţă de un avans de 1,8% estimat de Bundesbank în decembrie. Anul viitor expansiunea se va situa la 1,4%, comparativ cu o creştere de 1,7% previzionată anterior.
Creşterea economiei este de fapt mai omogenă şi numai efectele calendaristice şi speciale indică volatilitate, în timp ce tendinţa de bază sugerează o expansiune de 1,6%.
‘Activitatea economică internă continuă să beneficieze de pe urma situaţiei robuste a pieţei forţei de muncă, determinată de numărul de angajaţi veniţi din statele UE şi de creşterea robustă a veniturilor. În acest an, cererea pe plan intern este sprijinită suplimentar de declinul preţului ţiţeiului şi de creşterea puterii de cumpărare’, se arată în estimarea Bundesbank. Instituţia apreciază că măsurile de politică fiscală vor fi expansioniste în 2016, în urma majorării cheltuielilor guvernamentale cu refugiaţii.
Anul trecut, salariile reale în Germania au urcat cu 2,5%, cel mai ridicat ritm de creştere din 2008, un nou indiciu al accelerării redresării economiei. Majorarea salariilor se datorează situaţiei favorabile a economiei şi a pieţei muncii, aproape 43 de milioane de germani având un loc de muncă în 2015. Rata şomajului în Germania este printre cele mai scăzute din UE.
Creşterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al şomajului, creşterii salariilor, declinului preţului la ţiţei şi a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene.
PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin.