„Nivelul euro este unul dintre factorii folosiţi pentru a determina ratele de inflaţie. (…) Cu siguranţă nu vom justifica orice decizie de politică monetară cu un singur factor. Consider că rata de schimb a euro este în linie cu fundamentele. Nu se poate spune serios că euro este puternic supraevaluat”, a declarat Weidmann într-un interviu pentru Bloomberg.
Comentariile acestuia vin înaintea unei întâlniri, la sfârşitul săptămânii, a şefilor de bănci centrale şi miniştrilor de Finanţe din statele membre G20. Reuniunea are loc în contextul speculaţiilor tot mai intense referitoare la un război valutar între marile economii ale lumii.
Politica monetară mai relaxată din SUA şi Japonia şi avansul optimismului în Europa au împins euro la maximul ultimelor 14 luni faţă de dolar şi la cel mai ridicat nivel din trei ani în raport cu yenul. Moneda europeană a pierdut 2 cenţi din 7 februarie, când preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că aprecierea monedei reprezintă un risc pentru inflaţie, semnalând că ar putea fi luate în calcul reduceri ale dobânzii.
„Nu cred că Draghi încerca să influenţeze cursul euro”, a spus Weidmann, adăugând că „BCE se va abţine de la manipularea sau ţintirea directă a cursului de schimb”.
Chiar dacă şi-a exprimat îngrijorarea referitor la „politicizarea” băncilor centrale şi cursurilor de schimb, şeful Bundesbank nu se aşteaptă ca acestea să fie principalul subiect de discuţie la reuniunea G20.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a făcut anterior apel pentru o poitică monetară mai relaxată şi acţiuni guvernamentale de depreciere a euro cu scopul de a susţine creşterea economică.
Dobânda de politică monetară a BCE se află la minimul record de 0,75%, în timp ce la Rezerva Federală a SUA rata cheie se situează aproape de zero.