Jens Weidmann, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor BCE, consideră că statele membre ale zonei euro trebuie să ia măsuri suplimentare pentru consolidarea bugetelor lor, ţinând cont de nivelul ridicat al datoriilor lor, dar multe ţări nu au reuşit să facă asta.
‘Ţinând cont de ratele scăzute ale dobânzilor, iluzia sustenabilităţii datoriei este larg răspândită. Adevăratul test de anduranţă pentru finanţele publice va fi atunci când ratele dobânzilor vor creşte din nou’, a afirmat oficialul german.
Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie a acestui an să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. În pofida acestor achiziţii, economia zonei euro înregistrează doar o creştere modestă, iar oficialii BCE au început să ia în considerare noi măsuri pentru a susţine creşterea economică şi inflaţia.
În 3 decembrie, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staţionează din luna septembrie 2014, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală, la 0,30%.
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% în precedentele trei luni.