Bundesbank: Băncile ar trebui să înceteze să se mai plângă de verificările BCE

Economica.net
04 04. 2014
bce_euro_14902300_27898000_24761600

Băncile ar trebui să folosească oportunitatea creată de verificarea activelor, arătându-le investitorilor că au depăşit perioada cea mai dificilă, a explicat oficialul german.

Activele celor mai mari 128 de bănci europene sunt verificate de Banca Centrală Europeană, ca parte a unei estimări cuprinzătoare înainte de a prelua supervizarea bancară în zona euro, în noiembrie. Rezultatele vor fi anunţate în octombrie 2014, iar UE va implementa total reglementările globale privind capitalul băncilor până în 2019.

Anul trecut, oficialii Băncii Centrale Europene au anunţat cele 128 de instituţii din zona euro că vor fi supuse verificării calităţii activelor. Pe lista provizorie sunt 24 de bănci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 în Franţa, şapte din Olanda, cinci din Irlanda şi câte patru din Grecia, Cipru şi Portugalia. Printre băncile din Germania verificate de BCE se află Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, DZ Bank AG, Landesbank Baden-Wuerttemberg şi Bayerische Landesbank.

La procesul de verificare, vor fi impuse băncilor aceleaşi standarde, vor fi eliminate discrepanţele naţionale şi va fi mai uşor pentru investitori să compare situaţia băncilor indiferent de statul în care au sediul. Dar băncile vor trebui să completeze documente cu date cuprinzătoare şi să ofere informaţii detaliate privind împrumuturile acordate. Unii bancher au cerut reglementări mai puţin stricte din partea BCE.

‘Aş vrea să văd mai multă înclinaţie spre cooperare din partea sectorului bancar. Băncile trebuie să se vadă ca parte a acestui exerciţiu’, a explicat Joachim Nagel, care a adăugat că ajustările sunt o reacţie logică la criza financiară.

‘Băncile ar trebui să aprecieze procesul de verificare ca o oportunitate pentru a furniza rezultate către pieţele financiare care să ilustreze că sistemul bancar este într-o stare bună, pentru a întări încrederea investitorilor, a adăugat oficialul Bundesbank.

‘O verificare cuprinzătoare, aplicată uniform tuturor băncilor importante, reprezentând 85% din sistemul bancar din zona euro, este un important pas înainte pentru Europa şi pentru viitorul economiei zonei euro. Principalul obiectiv va fi transparenţa. Ne aşteptăm ca verificarea calităţii activelor să întărească încrederea sectorului privat în soliditatea băncilor din zona euro şi în calitatea bilanţurilor lor’, a declarat, recent, şeful BCE, Mario Draghi.