Cererea slabă de peste hotare precum şi deficitul intern de mână de lucru au scos în evidenţă slăbiciunile economiei germane orientată spre export şi dependentă de industria grea, subliniază Bundesbank. În aceste condiţii, Banca Centrală a Germaniei se aşteaptă la o creştere a Produsului Intern Brut de 2% în acest an, comparativ cu un avans de 2,5% cât preconiza în luna decembrie.
În schimb, Bundesbank şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei germane în 2019, de la 1,7% până la 1,9%.
‘Incertitudinile cu privire la perspectivele economiei germane sunt considerabil mai mari decât erau anterior’, a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.
Printre motivele de îngrijorare, Bundesbank menţionează protecţionismul şi ‘o mai mare incertitudine politică în unele state din zona euro’, referindu-se la disputele comerciale între SUA şi partenerii săi precum şi formarea unui guvern de coaliţie anti-sistem în Italia.
Bundesbank atrage, de asemenea, atenţia asupra limitelor modelului de creştere german, puternic dependent de exporturile de echipamente industriale spre China. ‘Faptul că exporturile germane sunt concentrate pe bunurile de capital şi în consecinţă riscă să sufere de pe urma modificării cererii de la investiţii spre consum în China este unul din factori printre altele’, susţine Bundesbank.
Miercuri, un important institut economic german, DIW, şi-a revizuit şi el estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia germană în acest an, de la 2,4% la 1,9%, ca urmare a performanţelor modeste înregistrate la începutul anului precum şi a creşterii riscurilor peste hotare. Companiile din întreaga lume îşi reduc investiţiile din cauza perspectivelor incerte iar acest lucru afectează creşterea exporturilor Germaniei, susţine DIW.