Bunescu, BRD: Modelul de bancă universală, extrem de necesar pentru economia românească

Creditarea funcţionează în România, nu a stat o secundă în loc, iar modelul de bancă universală rămâne extrem de necesar pentru economia românească, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Petre Bunescu, director general adjunct BRD - Groupe Societe Generale.
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 09:34
Bunescu, BRD: Modelul de bancă universală, extrem de necesar pentru economia românească

„Soldul creditelor a scăzut cu 1% – 2% dar în interiorul acestor solduri sunt mişcări, ieşiri de credite care ajung la scadenţă, este normal să se diminueze soldul, alte credite ies „pe uşa din dos”, în sensul că devin neperformante şi ies şi ele din sold. În locul lor, ca să menţii soldul, sunt credite noi. Aceste credite noi sunt accesate de companiile care au rezistat crizei, marile companii au ieşit bine din criză şi îşi reînnoiesc liniile de finanţare. Cea mai mare parte din creditele acordate în trecut IMM-urilor au devenit neperformante”, a spus Bunescu.

Potrivit acestuia, modelul de bancă universală rămâne în continuare un model puternic, extrem de necesar, şi pentru economia românească şi pentru alte ţări.

„Într-o asemenea structură, cu model de bancă universală, aria de atragere a resurselor şi a efectuării creditelor este mai largă şi în perioade de criză o bancă universală are mai multe şanse să reziste crizei şi să poată valorifica mai bine segmentele economice care merg în criză. La indicatorii macroeconomici ai sistemului bancar România stă bine şi spun lucrul acesta ca o realizare deoarece el se reflectă în scăderea nivelului CDS, un indicator care măsoară foarte senzitiv o parte din credibilitatea ţării şi o parte din costul resurselor”, a explicat oficialul BRD.

Acesta a precizat că s-a remarcat că în ultimii ani băncile străine au redus expunerea finanţărilor pe România.

„Era firesc, din moment ce creditele în sine au suferit o contracţie, s-au redus afacerile, că orice investitor de afară retrage surplusul de lichidităţi. Oricum, expunerea băncilor străine pe România şi a liniilor de finanţare rămâne una importantă. Economisirea în România oglindită în depozite este, de regulă, pe termen scurt, o lună, trei luni, şase luni. Sunt în piaţă, şi vor fi în continuare, produse bancare ce vor stimula economisirea pe termen mai lung. Vor fi asemenea produse care vor fi mai preţuite, iar pe de altă parte, în general băncile faţă de aceste produse de economisire pe termen mediu sau lung vor asocia servicii bancare necesare clientului în aşa fel încât pachetul în sine să poată fi un pachet atractiv. Dobânzile ce se oferă la depozite sunt în corelaţie cu posibilitatea de plasament”, a mai spus Bunescu.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în luna aprilie 2013 cu 1,8% (-1,9% în termeni reali) faţă de luna martie 2013, până la nivelul de 219,993 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...