Burcea: Am obţinut suspendarea executării amenzii de la Consiliul Concurenţei. Şi alte agenţii se judecă cu ANAF

Mai multe agenţii de turism au depus contestaţie în instanţă la amenzile primite din partea Consiliului Concurenţei la începutul anului, a declarat, pentru AGERPRES, Alin Burcea, CEO al touroperaorului Paralela 45, care a menţionat faptul că a obţinut vineri suspendarea executării pe perioada derulării procesului. 
Economica.net - lun, 05 aug. 2019, 14:37
Burcea: Am obţinut suspendarea executării amenzii de la Consiliul Concurenţei. Şi alte agenţii se judecă cu ANAF

Consiliul Concurenţei a sancţionat în luna ianuarie 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice.

„Acum ne judecăm cu ANAF să vedem dacă vom plăti sau nu, pentru că s-a mai modificat legislaţia. Există o şansă să nu plătim, dar nu ştiu cât este de mare sau de mică. În acest moment, banii aceştia, 360.000 de euro, sunt securizaţi în cont. Eu sunt revoltat pentru că la recunoaştere, în loc să îmi dea 1,8%, îmi dă 4,6 % fără niciun criteriu. E foarte mult aleatoriu în povestea asta. Acum s-a schimbat legislaţia de la 1 ianuarie 2019, în sensul că există contract de mandat bine definit şi sunt nişte drepturi şi obligaţii, dar în trecut nu erau. Ori, într-o lipsă totală de legislaţie, noi discutam subiecte concurenţiale, dar la bunul nostru simţ. Au dat amenzi la vreo 20 de agenţii şi toată lumea a mers pe recunoaştere. Mai sunt şi alte agenţii care se judecă cu ANAF. Vineri s-a dat suspendarea, în sensul că atât timp cât se judecă, nu dau banii. Avem o şansă pentru că atât timp cât instanţa a suspendat executarea pe parcursul procesului, este un semn bun. Eu cred că avem undeva la 30% şanse. Dar noi suntem pregătiţi”, a spus Burcea.

Omul de afaceri se simte nedreptăţit pentru că a fost amendat cu 4,5% din cifra de afaceri, un procent nejustificat în opinia sa, având în vedere că în alte cazuri sancţiunea mergea până la 2%. El a afirmat că zilele următoare va depune o cerere la premier pentru „a verifica un pic” ceea ce se întâmplă la Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a anunţat în ianuarie sancţionarea a 13 agenţii de turism şi a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), care, în perioada iunie 2013 – septembrie 2016, şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate.

„Astfel, agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienţi pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate (ex.: bilete de avion în zborurile tip charter – atât ca produs turistic individual, cât şi ca o componentă dintr-un pachet de servicii turistice). De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoţionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărţit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creşterii preţului de vânzare”, au motivat atunci reprezentanţii Consiliul Concurenţei într-un comunicat de presă.

Din totalul amenzilor de 11,5 milioane de lei, cea mai mare sancţiune a fost aplicată Touring Europabus România, în valoare de 5,397 milioane lei, urmată de Prestige Tours International (2,139 milioane lei), Paralela 45 Turism (1,723 milioane lei) şi Eximtur (685.116 lei), Happy Tour (519.597 lei), Aerotravel (400.754 lei), Prompt Service Travel Company (186.084 lei), Nova Travel (124.616 lei), Fibula Air Travel (88.310 lei), Tez Tour (55.930 lei) şi Rezeda World Travel (28.780 lei).

Companiile Aerotravel, Eximtur, Fibula Air Travel, Nova Travel, Paralela 45 Turism, Prompt Service Travel Company, Rezeda World Travel, Tez Tour, Touring Europabus România au recunoscut participarea la practică anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...