‘Normele trebuie finalizate cât mai repede, astfel ca până la 1 iunie 2018 să se poată aplica. Eu, ca preşedinte al ANAT, am propus ca toate agenţiile să participe (la Fond – n. r.) cu 2.000 de euro, sub formă de cash sau scrisoare de garanţie bancară, ca o contribuţie iniţială. Apoi, la fiecare pachet vândut de orice agenţie, turistul să plătească pentru garantarea vacanţei o sumă de 0,1% – 0,2%. Agenţia de turism trebuie să vină la Fondul de garantare a pachetelor turistice şi cu 0,5% din valoarea volumului de vânzări realizat în anul anterior. În România, nu prea sunt ţepari în rândul agenţiilor de turism. Numărul celor care intră în insolvenţă este cam de cinci, şase pe an’, a precizat Alin Burcea, care îşi încheie miercuri cel de-al doilea mandat.
Potrivit acestuia, până la 30 iunie ar trebui să fie gata şi Legea Turismului, care este de 12 ani în lucru.
Cu toate că nu doreşte să mai candideze pentru vreo funcţie în ANAT sau la vreo instituţie publică, Burcea spune că îi va ajuta pe colegii săi oricând i se va cere.
‘ANAT trebuie să continue lupta pentru obţinerea TVA redus la 9% pentru agenţiile de turism. Avem nevoie să menţinem, pentru turismul românesc, o relaţie cât mai bună cu patronatele hoteliere, dar şi o relaţie mai eficientă cu Ministerul Turismului’, a subliniat Alin Burcea.
În altă ordine de idei, şeful ANAT a apreciat că în prezent există o colaborare bună între toate patronatele din turism, mai puţin cu Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).