Burduja, despre mini-reactoarele nucleare: Avem toate şansele să beneficiem de pe urma faptului că proiectul SMR din SUA nu se mai face

România are toate şansele să beneficieze de pe urma faptului că proiectul SMR (reactoare modulare mici) din Idaho nu se mai face, deoarece putem negocia cu Departamentul de Energie din Statele Unite pentru a prelua o bună parte din ingineria şi din elementele dezvoltate acolo, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
AGERPRES - mie, 15 nov. 2023, 14:28
Burduja, despre mini-reactoarele nucleare: Avem toate şansele să beneficiem de pe urma faptului că proiectul SMR din SUA nu se mai face

„Avem sigur această ambiţie de a fi printre primele ţări din lume care au reactoare modulare de mici dimensiuni. E adevărat, recent, această tehnologie NuScale, probabil aţi citit ştirile, a avut o ezitare, să spunem, în parcursul ei. Este o ezitare comercială. Proiectul din Statele Unite a fost finanţat într-un mod complex de zeci de companii de utilităţi, dar tehnologia în sine rămâne totuşi singura din lume certificată de NRC. NRC este cred cel mai strict reglementator din lume în domeniul nuclear. Şi avem toate şansele chiar să beneficiem de pe urma faptului că proiectul din Idaho nu se va mai face, pentru că putem negocia cu Departamentul Energiei din Statele Unite să preluăm o bună parte din ingineria şi din elementele dezvoltate acolo şi chiar să accelerăm şi să fim în 2029, de ce nu, prima ţară din lume care are un reactor modular de mici dimensiuni”, a spus Burduja la conferinţa organizată de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME), scrie Agerpres.

Ministrul Energiei a subliniat că ar trebui să fim mândri că vom fi primii care vor implementa această tehnologie şi că trebuie ca românilor să li se explice că este una sigura.

„Există şi o temere în societate: de ce să fim primii? Dar eu cred că trebuie să fim mândri de asta şi prin vocile dumneavoastră trebuie să le explicăm românilor că această tehnologie este una sigură şi atâta timp cât ea primeşte toate certificările de la NRC, de la CNCAN, de la toţi cei implicaţi, n-ar trebui să ne temem. De altfel, vă recomand un film care este pe marile ecrane, filmul Nuclear, de Oliver Stone, un film care explică pe înţelesul tuturor ce înseamnă beneficiile tehnologiei nucleare şi de ce s-a speriat omenirea când ar fi putut să îmbrăţişeze această tehnologie”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

Săptămâna trecută, Asociaţia municipală a sistemelor de producere a energiei din Utah (UAMPS) şi NuScale Power Corporation au anunţat că au convenit de comun acord să renunţe la proiectul centralei cu şase reactoare modulare, un proiect cu 462 de Megawaţi, care urma să fie construită la U.S. Idaho National Laboratory până în 2030. Cele două părţi au precizat că anularea se datorează îngrijorărilor cu privire la cererea redusă pentru energia produsă la viitoarea centrală.

Marţi, directorul general de la NuScale Power Corp, John Hopkins s-a declarat însă optimist cu privire la afacerile din domeniul reactoarelor modulare mici, subliniind că lucrările la proiectele din SUA şi alte două ţări continuă, potrivit Reuters.

„Din punct de vedere financiar avem 200 de milioane de dolari în bancă. Este vorba de bani gheaţă nu datorii. Aşa că avem un bilanţ contabil sănătos”, a spus Hopkins la o conferinţă organizată la Washington.

În plus, John Hopkins a spus că proiectele NuScale România şi Coreea de Sud continuă să avanseze. De asemenea, CEO-ul de la NuScale a spus că un alt proiect cu furnizorul de servicii Standard Power pentru a dezvolta capacităţi nucleare de doi Gigawaţi care să alimenteze mai multe centre de date din Pennsylvania şi Ohio continuă şi el. Un contract pentru acest proiect urmează să fie finalizat „dacă nu săptămâna aceasta, atunci următoarea”, a spus Hopkins.

După apariţiei informaţiei privind renunţarea la proiectul din Idaho, Ministerul Energiei a anunţat că România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR, implementarea cu succes în ţara noastră a acestora fiind importantă pentru securitatea energetică şi pentru atingerea obiectivelor climatice.

„România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce priveşte modularitatea şi flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică şi pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR. România este aliniată cu alte state europene şi internaţionale care doresc să dezvolte şi să implementeze tehnologii SMR pentru a-şi îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică şi de independenţă”, se menţiona într-un comunicat al Ministerului Energiei.

În luna mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si Nova Power & Gas au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti şi în iunie 2022, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) pentru proiectul SMR din România.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...