Oficialul a spus că aşteaptă investitorii să participe la programele susţinute de Ministerul Energiei, aceştia urmând să beneficieze de anumite facilităţi, scrie Agerpres.
„Până la finalul acestui an vom transmite primele contracte semnate pentru schema contractelor pentru diferenţă. Este prima licitaţie pe care România o face şi care va fixa un preţ timp de 15 ani de vânzare a energiei electrice. Deci, un investitor privat când vine şi pune o sută, două sute, trei sute de milioane de euro într-un proiect ştie că 15 ani vinde energia produsă acolo la un preţ fix, ceea ce înseamnă un sprijin fantastic. România este ţară europeană care a reuşit să finanţeze această schemă din fonduri nerambursabile. (…) Cred că România are un viitor bun, ştiu că ne-am obişnuit să ne uităm la ce nu merge în ţara asta. Eu vă pot spune că cel puţin la Ministerul Energiei, într-un an şi trei luni de mandat, noi am reuşit să atragem 13 miliarde de euro, bani gratis, care merg în reţele, merg în producţie de energie verde, merg în grupuri pe gaz, merg în revoluţia sistemului energetic românesc. (…) Energia este inima economiei. Dacă n-ai o energie sigură şi ieftină, nu poţi să te dezvolţi, or, România, binecuvântată de Dumnezeu şi cu resurse şi cu oameni, nu doar trebuie să fie un exemplu pentru ea însăşi, ci trebuie să fie un pilon pentru toate statele din regiune”, a menţionat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a salutat ideea demarării de către PPC a celei mai importante investiţii în zona Moldovei în ceea ce priveşte energiile regenerabile, afirmând că acest lucru va aduce un plus în sistemul energetic naţional, având în vedere că majoritatea unităţilor de producţie de energie sunt localizate în sudul ţării.
„Vreau să felicit de la bun început Compania PPC. V-aţi asumat un pariu important în România. Este cea mai importantă piaţă pe care sunteţi şi sunt convins că nici România nu vă va dezamăgi. (…) Această energie verde înseamnă viitorul generaţiilor de mâine, înseamnă un aer mai curat, înseamnă o producţie de energie la un preţ competitiv, deci energie mai ieftină pentru români şi pentru mediul privat, înseamnă şansa acestei zone să aibă taxe şi impozite mai mari, să creeze locuri de muncă şi aibă un argument în plus pentru atragerea investitorilor, pentru fabrici, pentru unităţi de producţie. Localizând de fapt consumul mai aproape de locul de producţie pentru energia electrică, veţi putea oferi un preţ mai competitiv la energia electrică”, a transmis Burduja.
PPC Renewables începe lucrările de construcţie la cel mai mare parc eolian din zona Moldovei, în judeţul Vaslui, cu o centrală eoliană de 140 MW. Cele 23 de turbine eoliene vor fi amplasate pe terenuri din localităţile Deleni, Costeşti şi Bogdăneşti, iar staţia de 400/200/110 kV se află pe raza comunei Banca. Energia verde produsă anual va fi suficientă pentru alimentarea gospodăriilor dintr-un oraş de dimensiunile municipiului Vaslui, evitând şi emisii de CO2 de peste 200.000 de tone. Investiţia se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro.
„Aceasta va fi a doua centrală eoliană PPC Renewables din afara Dobrogei, cea în care s-a concentrat până acum producţia de energie electrică în centrale eoliene. Potenţialul eolian al acestei zone este important, iar diversificarea geografică va ajuta la îmbunătăţirea mixului energetic al României, precum şi la reducerea deficitului de capacităţi de producţie de energie din nordul ţării. Ne bucurăm să putem contribui la dezvoltarea unui sector energetic curat în România, care să ajute la competitivitatea economică a ţării şi a comunităţilor locale”, a declarat directorul general al PPC Renewables România, Adrian Dugulan.
Consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Florin Spătaru a prezentat un mesaj din partea premierului Marcel Ciolacu, în care acesta a subliniat necesitatea investiţiilor în sectorul energetic.